image
 |  7 1 Листопада 2017 | 14:00

«Маленький Пу» слідкує за тобою. PФ – без анонімайзерів

З 1 листопада 2017 року набув чинності Закон про заборону використання VPN-сервісів і анонімайзерів для доступу до забороненої в Росії інформацією.

Про це 1 листопада 2017 року повідомляє сайт «Вєдомості».

Власникам таких сервісів і пошукових систем закон наказує обмежувати доступ до такої інформації. Їм дається три дні для обмеження доступу через пропоновані технічні засоби і програми до заборонених сайтів. Список заборонених ресурсів буде вести Роскомнадзор.

31 жовтня це відомство на прохання операторів зв'язку опублікувало вимоги до способів обмеження доступу до інформаційних ресурсів. У Роскомнадзорі вважають, що сформульовані вимоги «спрямовані на виключення надлишкових блокуваннь добропорядних інтернет-ресурсів і дозволяють операторам зв'язку максимально ефективно і з найменшими витратами для імплементації норм закону щодо обмеження поширення забороненої інформації в інтернеті».

Оператори зв'язку будуть обмежувати доступ до такої інформації за допомогою готових апаратно-програмних комплексів DPI, за допомогою закупівлі послуги з отримання фільтрованого трафіку від вищого оператора зв'язку або за допомогою вільно розповсюджуваних комплексів аналізу і фільтрації трафіку. Закон їм належить виконувати за зверненням в Роскомнадзору, МВС або ФСБ вимогу про блокування.

Анонімайзери Роскомндазор обіцяє блокувати за відмову блокувати заборонену інформацію.

Вимоги закону не поширюються на операторів державних інформаційних систем, державні органи та органи місцевого самоврядування, а також на випадки використання анонімайзерів і сервісів VPN за умови, що коло користувачів заздалегідь визначений їх власниками та використання таких ПО здійснюється в технологічних цілях забезпечення діяльності особи, яка здійснює їх використання, наприклад в банківській діяльності.

Також 31 жовтня Роскомнадзор повідомив, що завершує тестування нової системи взаємодії з великими інтернет-компаніями в зв'язку зі вступом цього закону в силу. Співробітники відомства тестували нову схему взаємодії з учасниками ринку.

У тестуванні беруть участь АТ «Лабораторія Касперського», Opera Software AS, Mail.Ru і Яндекс. Свою готовність участі в тестуванні підтвердили Rambler, «Супутник», cameleo.ru і анонімайзери - 2ip.ru, 2ip.io. Загальна аудиторія даних сервісів в РФ становить близько 10 мільйонів осіб, - йдеться в повідомленні відомства.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити