image
 |  7 2 Листопада 2017 | 15:35

У пустелі Гобі знайшли залишки «дракона», розміром з літак

У нового птерозавра з розмахом крила винищувача ще немає імені.

Про це 2 листопада 2017 року повідомляє сайт «Навколо світу» з посиланням на Newsweek.

70 мільйонів років тому рептилія, подібна драконові, контролювала небо над Монголією. Цей птерозавр мав розмах крила невеликого літака, міг злітати в небо за лічені секунди і, ймовірно, полював на дитинчат динозаврів.

Нового птерозавра-гіганта реконструювали палеонтологи з університету Бірмінгема на підставі п'яти шийних хребців, виявлених в пустелі Гобі.

quetzalcoatlusІ хоча робити висновки, грунтуючись тільки на розмірі шийних хребців, складне завдання, ясно, що знайдені залишки подібні скелету інших птерозаврів. Літаюча рептилія, безсумнівно, належала до загону ахдарзідов, як і Кецалькоатль, розмах крила якого досягав 10-12 м. Новий птерозавр по довжині і масивності шиї подібний Кецалькоатлю. Однак в реальності він міг бути трохи більше або менше даного птерозавра. Можливо, він мав занадто важку і непропорційну шиєю. Або не міг літати, якщо був занадто важким.

Це відкриття унікальне, оскільки раніше в Азії останків птерозаврів не виявляли. Знахідка означає, що ареал проживання крилатих рептилій охоплював не тільки Північну Америку, але також Європу і Азію.

Птерозаври - крилаті рептилії з виду архозавров, що жили за часів динозаврів. Архозаври (до розряду яких відносяться динозаври, птерозаври і плезіозаври), що підкорили землю, повітря і море, вимерли в один час, залишивши на Землі тільки птахів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити