image
 |  0 7 Листопада 2017 | 12:48

Виборчий кодекс: регіональні списки та 4% прохідний бар’єр

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Виборчого кодексу, поданий головою парламенту Андрієм Парубієм і депутатами Олександром Черненком (фракція БПП) і Леонідом Ємцем (фракція «Народний фронт»).

Про це пише «Радіо Свобода».

Документ на засіданні парламенту 7 листопада підтримали 226 народних депутатів – мінімально необхідна для ухвалення рішень кількість.

«Цей проект не новий. Він розроблений на основі Виборчого кодексу, який ще в 2010 році в позаминулому скликанні зареєструвала група депутатів… Зараз перед реєстрацією ми дещо його осучаснили, зробили висновки з виборчих процесів ... 2010-2015 років, залишивши концептуально варіант 2010 року, ми внесли кілька нововведень», – сказав, виступаючи з трибуни, співавтор документа Олександр Черненко.

За його словами, проект виборчого кодексу об’єднує п’ять наявних законів – закони про вибори народних депутатів, закон про вибори президента, про місцеві вибори, про Центральну виборчу комісію і закон про єдиний державний реєстр виборців.

Черненко додав, що документ пропонує систему регіональних відкритих списків.

«Це коли Україна ділиться на 27 виборчих регіонів. У кожному з цих регіонів партії висувають свої списки. Виборець обов’язково голосує за партію і за бажанням – це вже його добра воля – за когось із кандидатів, яких партія висунула в цьому регіональному списку, таким чином, рейтингуючи цих кандидатів», – пояснив він.

За словами Черненка, за такої системи лідер партії не зможе впливати на місця кандидатів у списку.

Крім того, законопроект передбачає 4-відсотковий прохідний бар’єр до парламенту.

Зміни виборчого законодавства є однією з вимог мітингувальників, які від 17 жовтня протестують під Верховною Радою.

Громадські організації наполягають на проведенні наступних виборів до парламенту за відкритими списками. Коаліція Верховної Ради ще у 2014 році зафіксувала намір запровадити таку систему. Але упродовж майже трьох років депутати до цього питання не повертались.

 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити