image
 |  5 10 Листопада 2017 | 13:52

У Володимирі-Волинському суттєво зростуть тарифи на тепло і воду

У Володимирі-Волинському помітно зростуть тарифи на тепло та гарячу воду у новому опалювальному сезоні.

Про це йдеться в оприлюдненому ПТМ «Володимир-Волинськтеплокомуненерго» повідомленні про наміри, яке опубліковане у свіжому номері газети «Слово правди».

Так, за інформацією ТКЕ, населення із тепловими лічильниками буде сплачувати 1542,85 гривні за 1 одиницю теплової енергії (гігакалорію), що на 16,4% більше минулорічного, тоді як ті, що не мають теплових лічильників – 36,83 гривні з 1 м² опалювальної площі. Простими словами, якщо власники квартири площею 50 м² раніше сплачували в середньому близько 1700 гривень за місяць, то тепер будуть платити трохи більше 1800 гривень.

Порівнюючи з іншими містами області та країни, мимоволі задаєшся питанням: а яким же буде тариф на теплову енергію для населення, яке проживає у підвідомчому житлі бюджетних установ або ж для управителів будинків? Такий тариф мав би бути дещо нижчим, але наразі він відсутній.

Значно здорожчає гаряча вода – більше як на 30%, її вартість сягне 99,52 грн./м³. Тепер середньостатистичній сім'ї, яка споживають в близько 3 м³води (бо ж вона не подається цілодобово) доведеться заплатити майже 300 гривень. І якщо раніше було розподілено вартість послуги з постачання гарячої води, враховуючи наявність чи відсутність рушник осушок, то зараз – усе в одному.

Що ж стосується тарифів для бюджетних установ, які фінансуються з бюджетів різних рівнів, то зростання їх тепла сягає близько 50% з 1343,09 гривні до 2012,97 гривні.

Цікаво, а чи враховують дані тарифи те, що значна частина котелень, які опалюють бюджетні установи використовує не природний газ, складова його становить близько 80% тарифу, а дрова? Тариф в Ковелі на теплову енергію, де використовуються дрова становить 1900 грн., і це з врахуванням прибутку.

Варто нагадати, що в минулих роках на реконструкцію котелень із встановленням твердопаливних котлів виділялися бюджетні кошти. Також у цьому році новому очільнику підприємства, «антикризовому менеджеру», депутату міської ради Сергію Кобі, виділялися кошти на придбання лісовоза-маніпулятора, який вийшов із ладу вже після декількох поїздок за дровами.

До речі, під складування дров виділили земельну ділянку біля КП «Полігон». Хоча, за нашою інформацією, дивним чином їх заготівля почалася незадовго до опалювального сезону, тому дерево мокре і горить, м’яко кажучи, не ефективно.

Хотілося би детальніше дізнатися, що ж саме включили в такі довгоочікувані тарифи наші тепловики на чолі з новим директором, та, не зважаючи на інформацію у газеті, ознайомитися з додатковою інформацією щодо планових тарифів на теплову енергію, послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води на офіційному веб-сайті Володимир-Волинської міської ради не вдалося, бо вона відсутня.

Для ознайомлення пропонуємо порівняти, які ж тарифи в інших містах нашої області.

1

Таке порівняння наштовхує на думку: чому ж тарифи у містах, які мають інвестиційну програму і закладають частину коштів на модернізацію підприємства у вигляді прибутку, мають тарифи нижчі, ніж ті, які встановлює Володимир-Волинське теплокомуненерго без прибутку? Чи, може, вже затверджена якась інвестиційна програма?

З нетерпінням очікуємо інформації, що ж саме включали до витрат володимир-волинські тепловики. У тому числі, чи враховані в тарифах дрова? Цікаво також, які зарплати наших мешканців закладені в такому зростанні тарифів?

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити