image
 |  5 11 Листопада 2017 | 16:22

Вчені виявили в Монголії гігантського стародавнього літаючого ящура

Міжнародна група вчених виявила в пустелі Гобі залишки стародавнього гігантського птерозавра (Pterosauria), що представляє раніше невідомий науці вид цих літаючих ящурів.

Про це 10 листопада 2017 року повідомляє сайт «Newsyou.info».

Жив він близько 70 мільйонів років тому, був хижаком і мав просто страхітливі розміри - розмах його крил, за попередніми оцінками, від 10 до 14,5 метрів, що порівняно з рядом сучасних військових винищувачів. Подробиці знахідки описані в науковій статті в Journal of Vertebrate Paleontology.

У 2006 році група палеонтологів з Японії і Монголії відкопала в пустелі Гобі кілька шийних хребців і їх фрагментів. Всі вони перебували поруч, що говорить про приналежність залишків одній особі.

Кістки були знайдені в формації Немегет, що відноситься до Маастрихтського ярусу - геологічного утворення, яке з'явилося в верхньому крейдовому періоді (69-73 мільйона років тому). За місцезнаходженням хребців вік ящура був датований 70 мільйонами років.

Тільки зараз, через 11 років, знахідки були, нарешті, пильно вивчені і описані. На подив палеонтологів за всіма формальними характеристиками шийні хребці належали птерозавру, причому найбільшому з нині відомих.

До цього моменту в формації Немегет жодного разу не виявляли слідів літаючих ящурів. На думку вчених, їхня знахідка свідчить про набагато більш широке поширення, особливо на території нинішньої Азії, перші в історії Землі тварин, що освоїли політ.

wx1080Так як інших кісток не збереглося, оцінити точні розміри птерозавра майже неможливо, проте його шийні хребці трохи більші, ніж у інших відомих гігантських птерозаврів - Кетцалькоатля і Хацегоптерікса. У останніх розмах крил коливається між 10 і 12 метрами, відповідно, у знову виявленого ящура вони не можуть бути меншими, а скоріше і перевищують дані розміри.

Птерозаври - загін вимерлих літаючих архозаврів (до них відносяться також динозаври і крокодили). Вимерли вони приблизно в один час з динозаврами. У період верхньої крейди серед птерозаврів відокремилося сімейство Аждархід (Azhdarchidae) - найбільших живих істот, які коли-небудь підкорили повітряну стихію.

Найбільше з усіх аждархід нам зараз відомо про Кетцалькоатля. Першовідкривач сімейства аждархід, російський палеонтолог Лев Несов вважав, що вони харчуються рибою, однак американський вчений Дуглас Лоусон, який виявив Кетцалькоатля, виступав проти цієї гіпотези. На його думку, вони або полювали на невеликих сухопутних динозаврів, або були падальники.

Ряд знахідок кісток Кетцалькоатля спільно з останками великих наземних динозаврів стали вагомим аргументом на користь цього припущення. Знахідка кісток іншого птерозавра в пустелі Гобі також підтверджує «сухопутні» гіпотези, бо цей регіон в ту епоху, так само як і зараз, був значно віддалений від морів і інших великих водойм.

Птерозаври швидше за все були теплокровними ящурами. Важили від 70 до 250 кілограмів. Тіло їх покривала своєрідна «шерсть» (до сих пір до кінця не ясна її природа). Мозок був досить розвинений, головним чином за рахунок мозочка (керуючого складною координацією рухів в польоті) і зорових часток - очевидно, що літаючі ящери більше покладалися на зір - і це ще один аргумент на користь полювання або пошуку падали на суші з висоти.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити