image
 |  4 14 Листопада 2017 | 14:56

Комуналку для українців хочуть підвищити на 200 гривень в місяць, - ЗМІ

У парламенті зареєстрований проект закону № 4028 «Про упаковку і відходи упаковки».

Про це 14 листопада 2017 року повідомляє сайт «Укpаїнські новини» з посиланням на видання «Деловая столица».

Законопроект передбачає, що виробники упаковки будуть самостійно утилізувати тільки певний відсоток тих відходів, які підлягають вторинній переробці. За утилізацію всіх інших відходів повинен буде заплатити споживач.

Експерти в сфері ЖКГ вважають, що із запуском сміттєпереробної галузі, подібна ініціатива призведе до подорожчання комунальних платежів в середньому на 200 грн з людини на місяць.

Законопроект орієнтується на вимоги виробників, бажаючих мінімізувати витрати. Так його вже підтримали впливові лобістські бізнес-асоціації: Європейська бізнес асоціація, Американська Торгово-промислова палата, а також Асоціація пакувальників, куди входять: «Тетра Пак», «Кен-Пак», «Carlsberg Ukraine», «Крафт Фудз Україна», «Сандора», «Нестле Україна», і інші великі виробники упаковки.

Бізнесу потрібно продати свою продукцію кінцевому споживачеві, відповідно він буде шукати оптимальні і дешеві шляхи забезпечення утилізації відходів упаковки, - заявляла автор законопроекту Олена Бабак.

Позицію виробників упаковки підтримують і інші автори законопроекту серед яких: Анатолій Матвієнко, Тетяна Острикова, Олег Кришин, Остап Еднак і скандальний Борис Розенблат.

У той же час в парламенті заспокоюють, кажучи, що проект закону навряд чи буде підтриманий в залі. Як альтернатива йому пропонується комплексне вирішення проблеми сміття - пакет законопроектів про переробку відходів: № 4835-д, 4836, 4837, 6602.

Цей пакет законопроектів передбачає запуск комплексної системи поводження з відходами, створення нової галузі переробки відходів, будівництво сучасних переробних заводів, очищення країни від звалищ, впровадження сортування відходів, стимулювання еко-дизайну упаковки і товарів.

Але головне, як каже один з авторів пакета законопроектів народний депутат Дмитро Білоцерковець, комплексна система поводження з відходами не передбачає фіксованого комунального платежу за переробку сміття. Споживач буде платити тільки за те, що купує. У вартості товарів - це складе в середньому не більше 10 копійок на одиницю товару.

Раніше про необхідність якнайшвидшого внесення ряду законодавчих норм, які дозволять ввести комплексну переробку відходів, заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелєєв.

Він зазначив, що прийняття пакету законів про переробку відходів створить умови органам місцевої влади для вирішення назрілих питань будівництва переробних потужностей, закладе основи для стимулювання сортування сміття.

Також заступник голови КМДА вважає прогресивною норму пакету законопроектів, згідно з яким плата за переробку відходів включається у вартість товарів.

У той час як ініціативу, запропоновану компаніями виробниками упаковки про встановлення тарифу на переробку, як комунального платежу, назвав несправедливою і обтяжливою для киян.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити