image
 |  2 14 Листопада 2017 | 15:47

Таке враження, що в питанні узурпації влади Порошенка консультує Янукович, - Анатолій Вітів

Наближення президентських виборів змушує все більше нервуватися президента України Петра Порошенка.

Про це 14 листопада 2017 року повідомляє сайт ВО «Свобода», де опублікована позиція голова Волинської «Свободи», депутата Волинської облради Анатолія Вітіва.

Життя по-новому не вдалося. Українці потерпають від бідності, непевності у завтрашньому дні, корупції та свавілля. Сусіди, які марять імперським минулим, вказують, що і як робити Україні. Але незважаючи на відвертий провал на усіх напрямках, Петро Порошенко шалено хоче й далі керувати державою. І для цього влада вирішила скористатися рецептами Януковича і Партії регіонів.

Минулого тижня Верховна Рада внесла зміни до Закону України «Про державну службу». Віднині президент в одноосібному порядку зможе призначати голів обласних та районних адміністрацій, а також їх заступників.

Окрім того, голови державних адміністрацій можуть бути членами політичних партій, балотуватися на виборах, поєднувати в собі виконавчу і законодавчу гілки влади, очолювати фракції в місцевих радах. На практиці це означає одне: узурпацію влади.

Очевидно, що Петро Порошенко поставив собі за мету утриматися в кріслі президента будь-якою ціною. А так як народ остаточно розчарувався у імпотентній, зажерливій владі хапуг і корупціонерів, було вирішено зробити ставку на апробовані в минулому методи Януковича. Я розумію президента і його друзів: їм дуже не хочеться втрачати можливість збагачуватися. Адже за останні роки, на фоні масового зубожіння населення, статки олігархів та високопосадовців суттєво зросли. Апетит приходить під час їжі. Тому правляча влада буде робити все, аби й надалі керувати і визискувати українців.

Здавалося би, голів державних адміністрацій мали б призначати за професійною ознакою. Адже від їх роботи залежить стан справ на місці. Чи буде розвиватися регіон. Чи не будуть красти чиновники. Чи залучатимуть інвестиції і створюватимуть хоч якісь робочі місця. Чи буде місцева влада працювати на громаду. Проте президент та правляча коаліція думають інакше.

Дії Петра Порошенка у плані побудови і узурпації вертикалі влади під себе такі ж самі як і дії Віктора Януковича. Настільки схожі, що важко відрізнити, хто є хто. Я навіть побоююсь: чи не консультує, бува, Янукович нашого гаранта? Для нинішнього президента основне ‒ особиста відданість голів адміністрацій, а не їх фаховий рівень, моральність, авторитет, здатність ефективно працювати. Насправді Порошенка цікавить у цій ситуації одне: чи зможуть призначені ним голови обласних та районних адміністрацій разом із своїми численними заступниками забезпечити йому позитивний результат на президентських виборах. Головне, аби людина була своя.

Не здивуюся, якщо тепер Петро Порошенко призначатиме головами обласних державних адміністрацій усіх менеджерів з РОШЕНу і автозаводу «Богдан». Що вже і робиться. Також, цілком імовірно, він залучить до формування керівництва адміністрацій своїх кумів, любих друзів і партнерів. Тепер в громади ніхто навіть не питатиме: чи хоче вона бачити цю людину на посаді.

Чим же займатимуться призначені і особисто залежні від Порошенка голови ОДА та РДА з своїми заступниками? Думаю, вони будуть витрачати свій робочий час та свою енергію в першу чергу на особисте збагачення гаранта. А також для того, щоб забезпечити діючому главі держави потрібний результат на виборах. Розказуватимуть на своїх нарадах та під час зустрічей з людьми, який же чудовий у нас президент. Прославлятимуть безвіз і реформи. Агітуватимуть підтримати Петра Порошенка, бо інакше «Путін нападе». Шукатимуть переконливі методи для чиновників, аби ті підтримали на виборах діючого гаранта. Зловживатимуть службовим становищем. І взагалі будуть займатися тим, чим не повинні займатися державні службовці.

Курс влади на узурпацію ‒ це її агонія. Це бажання будь-що втриматися біля державного корита. Це повна деградація правлячої коаліції з Блоку Петра Порошенка та «Народного фронту». Це шлях Януковича і Партії регіонів. Це яскравий показник того, наскільки мізерна сьогодні підтримка президента та влади. Це чіткий сигнал, що життя по-новому, яке нам обіцяли, виявилося цинічним обманом. Тому єдина надія влади, яка зрадила сподівання Майдану, вдатися до методів Януковича. Але це їй не допоможе, - вважає Анатолій Вітів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити