image
 |  9 17 Листопада 2017 | 11:39

Всі брешуть. Український стартап навчить користувачів розуміти, коли ними маніпулюють

Алгоритми українського стартапу Leegle можуть проаналізувати будь-який текст або розмову на рівень маніпулятивності. Він може бути затребуваним кожним другим мешканцем Землі, впевнені творці, - повідомляє Микола Оліярник в матеріалі сайту «Новий час».

Троє однодумців із досвідом у різних галузях діяльності створили програму, здатну розпізнати маніпуляцію будь-якою мовою світу. Про це НВ розповів Андрій Ягодзинський, один із засновників компанії MOON-S-PEAK Inc., якій належить розробка.

За його словами, ідея виникла після відкриття старшим партнером Станіславом Смирновим спільного коріння більшості земних мов і релігій.

Оскільки написання книги монетизується набагато складніше, ми вирішили зробити додаток, – зазначив він.

Не бути обдуреним

За словами Ягодзинського, Leegle вирішує проблему, яка, «на жаль, не існує в головах людей». Стартап зроблений не стільки для заробітку, скільки для реалізації власних талантів та просування ідей, зізнався він.

Це щось нове, його важко просувати – все це ми прекрасно знаємо, але так уже склалося, що в нас є саме це, – описав він те, як саме виник стартап.

І зізнався, що у команди є ще кілька проектів, які буде легко продати, «але драйв відчувався» саме від Leegle.

Як розпізнати обман

Після 12 років праці засновники MOON-S-PEAK Inc. прийшли до невтішного висновку – вплив на підсвідомість неможливо усвідомити.

Більшість людей про це не в курсі, інші не вірять в це, – поділився своїми спостереженнями Ягодзинський. Тому Leegle вирішить певне загальноосвітнє завдання – як не бути обдуреним.

Випробувати Leegle можна на однойменному сайті. Для цього потрібно скопіювати текст і натиснути кнопку перевірки. Випробувавши кілька публікацій відділу НВ Техно, можна з відповідальністю заявити, що ніякої маніпулятивної складової в них немає.

111

Борці проти промивання мізків

Команда Leegle спочатку складалася з двох осіб. Старший партнер Станіслав Смирнов – технар, програміст, винахідник. І Андрій Ягодзинський – лінгвіст і психолог. У профайлі MOON-S-PEAK Inc., яка запустила на Indiegogo кампанію Leegle, зазначено три засновники. Всі вони мають досвід в різних сферах: мовної, психологічної, маркетингової, юридичної та програмної розробки.

Краудфандинг-невдачі

Спочатку MOON-S-PEAK спробувала вийти з Leegle на Kickstarter. Але представники цієї платформи взагалі відмовилися від співпраці. Тоді компанія пошукала вдачі на Ingiegogo, але це теж нічого не дало.

Тому все робили самі на коліні у вільний час протягом двох років, – розповів Ягодзинський.

Творці програми проти промивання мізків розглядають кілька способів заробити на Leegle. Один з них – «продатися Google, Facebook або якій-небудь просунутій Tesla, якщо пощастить». Другий – довести продукт до кінця і заробляти на продажу просунутої і Pro-версії. Нарешті, MOON-S-PEAK розглядає варіант заробітку на рекламі та in-app.

Кому це потрібно

Ємність ринку Ягодзинський оцінив «скромно» – приблизно 3,5 млрд людей.

Всі, у кого є хоч якийсь онлайновий девайс, для всіх людей у всьому світі будь-якою мовою, – відверто заявив він.

У команди Leegle є в запасі й інші ідеї. Наприклад, тест, що зіставляє чоловіків і жінок. Справжній, який реально працює, підкреслив Ягодзинський.

Таких поки немає, це справжній психоаналіз, який видаватиме жорстоку правду, – підкреслив він. Цільова аудиторія – це жінки на сайтах знайомств.

Другий приклад – штучний інтелект, який буде вчити дитину, з огляду на її особливості, через будь-які пристрої, що потрапляють цій дитині до рукк. Ця розробка повинна зацікавити молодих батьків, сподівається Ягодзинський.

Ментальний захист

Оскільки сучасні технології дозволяють все краще передбачати поведінку інтернет-користувачів і впливати на неї, то дуже ймовірно, що попит на інструменти типу Leegle зросте. У США вирують скандали, пов'язані з останніми президентськими виборами і зашкалюючим рівнем різних маніпуляцій, які використовувалися під час їхнього проведення. Політтехнологи ретельно вивчали онлайн-поведінку користувачів соцмереж та готували дуже прицільні рекламні повідомлення. Які значною мірою посприяли перемозі Дональда Трампа.

За даними Оксфордського інтернет-інституту (ОІІ), про пропаганду з РФ в соціальних мережах добре відомо на Заході. Преса розслідує втручання російських спецслужб у президентські вибори в США і Франції. На прикладі Росії можна побачити, як особливо сильний авторитарний режим використовує соціальні медіа для управління людьми, розповів The Guardian директор з проектів ОІІ Семюель Вуллі. За його словами, якщо РФ є прабатьком багатьох технологій, що застосовуються по всьому світу, то Україна стала прикладом того, до чого подібні прийоми можуть призвести.

Тому для того, щоб залишитися вільним у своїх думках і вчинках, потрібні не тільки колективні, а й індивідуальні інструменти розпізнавання брехні та обману. Причому такі, які б працювали в режимі онлайн і відразу ж попереджали про спроби маніпуляції.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити