image
 |  166 18 Листопада 2017 | 14:46

Таємниче солоне озеро в Антарктиді не замерзає навіть при -50

Експерти вважають, що найсолоніша водойма на планеті підходить для вивчення клімату Червоної планети.

Про це 18 листопада 2017 року повідомляє сайт «Навколо світу».

Водойма Дон Жуана в сухих долинах Макмердо Антарктиди - одна з найбільших солоних на землі. І одна з найзагадковіших.

Солоні води озера не перетворюються в лід навіть при -50 ° С.

Вчені вважають, що його живлять ґрунтові води з глибин материка, а експерти NASA сподіваються, що подібні озера можуть існувати на Марсі.

Водойма Дона Жуана - одна з найцікавіших водойм на Землі, - стверджує автор дослідження Джонатан Тонер з Вашингтонського університету. - Після 60 років спостереження за нею, ми так і не знаємо, як вона поповнюється водою.

Щоб прояснити питання, вчений змоделював різні ситуації, з огляду на випаровування, замерзання і різні рівні ґрунтових вод. Результати, які він отримав, переконали, що водойма живлять дуже глибокі ґрунтові води, оскільки поверхневі ніколи не дадуть бажаного результату.

Сухі долини Макмердо - одне з найхолодніших місць на планеті. Озеро Дон Жуана в 18% раз солоніша океану і вдвічі - Мертвого моря. Це означає, що гідрологія району може стати ключем до розуміння водних запасів на Марсі.

Якщо є вода на Марсі, вона схожа на води Дон Жуана, - стверджує Джонатан Тонер.

За даними наукового команди, умови в цій області найбільш близькі до марсіанському середовищі з усіх можливих місць на Землі. Хоча в цьому році космічне агентство NASA відправляло «марсіанську місію» до підніжжя вулкана на Гаваях.

Тепер NASA збирається спонсорувати подальші дослідження дивного озера Антарктики.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити