image
 |  2 21 Листопада 2017 | 16:35

У Польщі порушили справу щодо пропагування фашизму на Марші незалежності

Прокуратура Варшави порушила справу щодо пропагування фашизму і підбурювання до ненависті.

Про це 21 листопада 2017 року повідомляє сайт «Polskie Radio».

20 листопада Районна прокуратура у Варшаві відкрила провадження у справі пропагування фашизму або підбурювання до ненависті під час Маршу незалежності.

Демонстрація відбулася традиційно 11 листопада у столиці Польщі. Гаслом цьогорічної ходи було «Ми хочемо Бога». У заході, за даними поліції, взяло участь приблизно 60 тисяч осіб. Учасники маршу, крім біло-червоних прапорів, пов’язок, символів Польщі, що бореться, несли також транспаранти. На деяких з них, на чому наголошували мас-медіа, були расистські та неонацистські гасла.

Справу суперечливих написів прокоментували представники польської влади, які засудили расистську, антисемітську та ксенофобську поведінку і звернули увагу, що це були окремі випадки.

Зокрема, віце-міністр Ярослав Зєлінський сподівається, що за рік, під час святкування 100-річчя відновлення незалежності Польщі, під час демонстрацій расистських або ксенофобських плакатів не буде. Заступник міністра внутрішніх справ та адміністрації на хвилях Польського радіо сказав, що Польща є країною багатовікової традиції толерантності і вона зневажає ворожість щодо осіб іншої релігії або кольору шкіри.

Ярослав Зєлінський наголосив, що польська влада та поляки абсолютно проти таких транспарантів, що були під час цьогорічного Маршу незалежності у Варшаві. Він додав, що це стосується тільки декількох учасників маршу і це перебільшено використали проти Польщі на Заході для того, аби створити фальшивий імідж польської держави.

Але те, що її перебільшили, не означає, що можна терпіти та толерувати це. Не можна також перебільшувати справу, бо це ображає тих декілька тисяч демонстрантів, які прийшли на Марш незалежності для того, аби проявити свій патріотизм та прихильність до незалежності та нашої батьківщини, - сказав віце-міністр внутрішніх справ та адміністрації Зєлінський.

Портал tvp.info повідомляв, що за фашистськими та расистськими плакатами, що несли під час цьогорічного Маршу незалежності 11 листопада у Варшаві, були члени радикально націоналістичних організацій, котрі з нагоди маршу йшли під спільною назвою «Чорний блок» (пол. «Czarny blok». До його складу увійшли групи «Ніклот» («Niklot») та «Штурмовики» («Szturmowcy»).

Метою «Ніклота» була боротьба за слов’янську чистоту та арійську расу, а також боротьба з Католицькою церквою. Вони дотримуються язичницьких звичаїв та символів.

«Штурмовики» - це нова група націоналістів, яка використовує емблему блискавки у колі. Це копія знаку «Британського союзу фашистів» («British Union of Fascists»). Це група, яка виступає проти демократичної системи і підбурює до її повалення.

Одним з активістів організації «Ніклот» був Матеуш Піскорський, якого у 2016 році затримало Агентство внутрішньої безпеки за шпигунство на користь Росії (він відкрито підтримував анексію Криму та їздив в окупований Донбас до російських сепаратистів – ред.). Активісти «Ніклота» постійно закликають до участі у так званому «Рускому марші», що проходить у Москві і пропагує ідею панславізму.

Нагадаємо, що районна прокуратура у воєводському місті Ряшів (Rzeszów) звинуватила 35-ти літнього жителя столиці Підкарпаття Матеуша Ц. у закликах до розпалювання ненависті до українського народу. Чоловік намалював на будинку Почесного консульства України у Ряшеві, зокрема, шибеницю. За таку провину йому «світить» 5 років позбавлення волі.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити