image
 |  0 12 Грудня 2017 | 12:56

Відходи не тектимуть у Світязь, якщо його каналізують

Керівництво Шацького національного парку сподівається, що село Світязь каналізують наступного року, а дії сільського голови, який відмовив переможцю тендеру з будівництва очисних споруд у селі Світязь, називають безвідповідальними.
Про це йдеться на сайті Шацької РДА.
За словами виконуючого обов`язки директора Шацького НПП Сергія Кузько, за останні роки у літній період навантаження на аквальний копмлекс озера Світязь значно збільшилася.
- На території центрального пляжу (від метеостанції до бази  фізико-механічного інституту) працівниками ШНПП щорічно встановлюються біотуалети, з яких за сезон вивезено 50 тон відходів, але все ж таки велика їх кількість потрапляє в озеро Світязь.
Берегова смуга озера, пляжні території завантажені повністю. Вздовж дороги стоїть величезна кількість автомобілів, траса майже непроїздна. Така ситуація спричиняє негативний вплив на озерну екосистему, що може призвести до непоправних процесів, - каже пан Кузько.

Враховуючи особливості територіального розміщення села Світязь та самого озера, необхідною є потреба у  будівництві централізованої каналізаційної мережі. Сільські будівлі, бази відпочинку, автомобільна дорога, знаходяться в безпосередній близькості до берегової лінії озера. Територія має нахил на північ, тому всі стоки природних вод, а також забруднені стоки з сільськогосподарських дворів, полів та інших будівель стікають в озеро, чим порушують його природний екологічний стан.
- Щорічно кількість відпочивальників зростає і можна впевнено сказати, що  надалі рекреаційне навантаження на озеро Світязь теж  збільшиться, отже, дана проблема  потребує негайного вирішення, - наголошує фахівець.

Шацька  райдержадміністрація підготувала великий інфраструктурний проект в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Його назва – „Покращення екологічної ситуації у Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь”.
Враховуючи важливість і актуальність проекту, керівництво райдержадміністрації зробило великий об’єм роботи з оформлення і надання необхідної документації. У рамках вказаного проекту проведено більше 20 зустрічей керівників різних рівнів і структур та громадських слухань.
На реалізацію вказаного проекту, а саме виконання робіт з будівництва очисних споруд у селі Світязь виділено 4 690 609 грн державних коштів.


  • Тендерний комітет Світязької сільської ради відмовив переможцю тендеру з будівництва очисних споруд у селі Світязь, мотивуючи відсутністю у переможця тендеру 27,88 кг клейової суміші.


Безвідповідальний підхід Світязького сільського голови до реалізації даного проекту став на заваді вирішенню проблеми з природного екологічного стану озера Світязь, а це може призвести до неочікуваних наслідків. Не можна так господарювати. З таким підходом до роботи ми ніколи не вирішимо екологічних проблем і не створимо належних цивілізованих умов для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах даної території, -  зазначив Сергій Кузько.

Та незважаючи на труднощі, адміністрація Шацького НПП спільно з керівництвом Шацького району зробить усе необхідне для того, щоб даний проект реалізувався в наступному році.
 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити