image
 |  4 13 Грудня 2017 | 15:28

У Луцьку презентували напівпідпільну літературу (ФОТО)

12 грудня у Луцьку відбулася презентація книг видавництва «Zалізний Тато»: «Муссоліні очами українців» та «Теж Beshket» – першої української книги, написаної латинкою. Про це інформує власкор.
Організував презентацію керівник Волинської громадської організації  "Сокіл Волині" Максим Новицький за підтримки депутатів Луцької міської ради від фракції "Свобода" Богдана Богоноса та Богдана Вавринюка.
Про ідею та зміст книг розповіли видавці Олексій Бешуля та Дмитро Савченко.
Дмитро Савченко відзначив, що книга «Муссоліні очами українців» - це спроба показати епоху правління Беніто Муссоліні в Італії через українські окуляри. Він розповів про твори двох українських сучасників Михайла Островерхи та Святослава Боярича, які побували в Італії у 30-ті роки минулого століття і поділилися власними спостереженнями про правління диктатора.
«Книжки, що написані цими авторами побачили світ у 1934 та 1938 роках у столиці Галичини. Щоправда їм не судилося бути у вільному доступі довго, адже радянська окупація Львова 1939 року розпочалася з розстрілів політично неблагонадійних в’язнів та спалення ідеологічно ворожої літератури. З того часу представлений пласт української політичної думки було втрачено. Але збірка «Муссоліні очами українців» є сміливою спробою його реконструкції та відтворення не типового ракурсу сприйняття історичної постаті Беніто Муссоліні», - розповів Дмитро Савченко.
Натомість основна ідея книги «Теж Beshket» - обгрунтувати необхідність переходу української мови на латиницю як спосіб назавжди дистанціюватися від «руского міра». За задумом видавців, в історії сучасної української літератури  «Теж Beshket» покликаний продовжити ініціативу запровадження української латинки та спричинити революцію у писемності.




Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити