image
 |  4 14 Грудня 2017 | 16:25

У Ківерцях пропонують видати книгу, присвячену діяльності ОУН і УПА

У Ківерцях з ініциативи депутатів Ківерцівської районної ради від ВО«Свобода» відбулось засідання круглого столу по обговоренню «Діяльності ОУН і УПА на Ківерцівщині». Захід пройшов в приміщенні Ківерцівського краєзнавчого музею в рамках рішення Волинської обласної ради щодо святкування 75 річчя створення УПА на Волині , інформує власкор.
Метою круглого столу є вивчення діяльності УПА на Ківерцівщині. Участь у заході взяли науковці Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки, професори Олексій Колісник, Микола Кучерепа та Оксана Каліщук, кандидат історичних наук Лариса Понєєльник і Валентина Петрович, заслужений вчитель Україна Олеся Ковальчук, учасник «Революції Гідності» сільський голова Дерно Олександер Гуч, голова Волинської обласної організації ветеранів Іван Стецькович, голова Волинської крайової організації ВО «Просвіта» Людмила Стрільчук, представники Національного природного парку «Цуманська пуща», член спілки «Дизайнерів України», місцева влада та громадські активісти.
Під час заходу було обговорено історичні моменти діяльності ОУН і УПА на Волині та зокрема Ківерцівщині.
На території Ківерцівщини діяльність УПА охоплювала район сучасної Цуманської пущі, серед відомих командувачів УПА місцевого краю – Василь Чепелюк, Ніл Хасевич, Дмитро Клячьківський, Василь Івахів.
Пік діяльності УПА на теренах краю припадає на 1943-1951 роки. В Ківерцівському районі діяла військова округа УПА «Заграва». Один із останніх повстанців, який загинув на території Цуманської пуща – Василь Чепелюк, родом із села Холоневичі.
«Протягом тривалого вже часу місцевою владою не піднімалось питання щодо вивчення діяльності ОУН-УПА на Волині у Ківерцівському районі. Сьогодні коли на Сході України відбувається не оголошена російсько-українська війна, а на Заході польські сусіди ведуть вектор своєї версії діяльності УПА на Волині, ми маємо вивчити це питання. На мою думку, історію потрібно пам’ятати, тим більше знати, аби лишити напрацьовані згадки нашим нащадкам», - зазначив депутат районної ради, учасник московсько-української війни Анатолій Король.
Учасники круглого столу прийняли рішення видати друкований збірник про діяльність УПА у Ківерцівському районі.
«Всупереч величезному супротиву представників прорадянсько-налаштованії частини  Ківерцівського району нам, націоналістам-свободівцям вдалось призупинити діяльність основного ідеологічного розсадника, прорадянської виставки-експозиції Лопатинського історико-природничого комплексу. Ми постійно опікуємось долею ветеранів ОУН-УПА в нашому районі, яких залишилось 16 чоловік. Будемо і надалі боротись та відстоювати правдиву історію України та героїв національно-визвольної боротьби!», - підсумував голова Ківерцівської районної «Свободи» Анатолій Пушкін.

 


 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити