image
 |  0 20 Грудня 2017 | 18:46

Вартість житла в Україні критично низька, - Нацбанк

Ціни на житло в Україні продовжують падати і вже наблизилися до критично низького рівня. Деякі забудовники продають квадратні метри практично за собівартістю.
Такі дані оприлюднив Нацбанк України в грудневому "Звіті про фінансову стабільність", пише "Сегодня".
Собівартість будівництва, прорахована Міністерством регіонального розвитку на 2017 рік, становить 12 128 грн. У наступному році вона становитиме 14 340 грн/кв. м. У той же час у вересні можна було купити квартиру в столиці по 14 500 грн за квадратний метр. І передумов для підвищення цін поки що немає.
Падіння цін в НБУ пояснюють тим, що пропозиція квартир зростає, а попит на них залишається низьким, як і платоспроможність українців.
З січня по вересень 2017 року Україна введено в експлуатацію на 35% більше житла, ніж за аналогічний період минулого року (4 млн кв. м). У Києві за I півріччя 2017-го побудовано в 4 рази більше квартир, ніж за шість місяців 2016- го. За 9 місяців 2017-го на столичний ринок виставлено 40 тис. нових квартир.
З січня по вересень цього року люди взяли іпотечних кредитів тільки на 963 млн грн. За кредитні кошти куплено трохи більше тисячі квартир.
Станом на вересень 2017 року, в нових будинках (на первинному ринку) вони знизилися на 11% в доларовому еквіваленті або на 16% в еквіваленті євро - в порівнянні з вереснем 2016-го. У столиці падіння цін мінімальне: в Києві квартири втратили в ціні за рік всього 1%. А ось в регіонах зниження цін серйозніше: у Львові - 4%, в Одесі - 5% і т.д.
Будівельники вже йдуть на всілякі хитрощі, щоб заманити клієнтів. Один з улюблених способів - зменшення метражу. Сьогодні і так 53% житла, що будується - це однокімнатні квартири. Але якщо в минулому році середня площа однієї квартири в новобудові (з будь-якою кількістю кімнат) становила 65,8 кв. м, то в нинішньому - усього 62,7 кв. м.
Надлишок житла поки не створює системних загроз для фінансової стабільності. Але зростають ризики окремих забудовників і банків, які видають їм кредити, попереджає Нацбанк.
"За нашими даними, зниження за рік на первинному ринку склало близько 5-6% в доларовому еквіваленті. Хоча напевно сказати складно, адже в нас досі немає єдиного реєстру щодо первинного ринку", - говорить президент Асоціації фахівців з нерухомості України Юрій Піта.
Що стосується рівня цін, то, за словами Юрія Піти, у багатьох регіонах нерухомість вже давно продається нижче тієї ціни, яку Нацбанк назвав "рівнем собівартості".
"Мінрегіонбуд виводить рекомендовану ціну для всієї України. Але вже зараз є пропозиції набагато нижче цієї ціни. І по 9000, і по 8000 гривень за квадратний метр. Навіть в Київській області є такі ціни. Адже витрати забудовників неоднакові в різних регіонах. У Києві - витрати і ціни вищі, в інших регіонах - набагато нижчі витрати на документацію, на землю тощо. Тому й ціни на квадратні метри нижчі ", - аргументує глава АФНУ.
Однак з оцінкою ризиків, яку привів Нацбанк, Юрій Піта згоден.
"Чим нижча ціна, тим вищий ризик, що об'єкт залишиться недобудовою. Забудовник може просто не виконати всі свої зобов'язання, тому що у нього не вистачить на це ресурсів", - говорить він.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити