image
 |  2 24 Грудня 2017 | 10:08

Індекс олів’є до новорічного столу зріс на 23 відсотки

Якщо підрахувати вартість інгредієнтів, велика миска олів’є (порцій на 8-10) вартуватиме мінімум 90 гривень.
Про це пише «Погляд».
За аналогією з американським «індексом бігмаку» та українським «індексом борщу» також підраховують «індекс олів’є». Як виявилось, він виріс на 23,3%, порівняно з 9,2% торік і 35,5% позаторік. Тому якщо підрахувати вартість інгредієнтів, велика миска олів’є (порцій на 8-10) вартуватиме мінімум 90 гривень.
Рахуємо: 2 картоплини (приблизно 1,5 гривні), 2 малосольні огірки (7-9 гривень), 2 свіжі огірки (11 гривень), 1 морква (1,7 гривні), 1 куряча грудка (26-30 гривень), або 300 грамів вареної ковбаси (27-30 гривень), 5 яєць (12,50 гривні), півбанки зеленого горошку (11 гривень), зелена цибуля та майонез за смаком (плюс ще 15 гривень). Підбиваємо все докупи, і виходить тих же 90 гривень. Звісно, якщо замінювати інгредієнти на дешевші, салат вийде більш бюджетним.
Хоча, порівнюючи з рештою продуктів, це не така й велика сума. Мабуть, тому олів’є  і далі є стравою «номер один» цілі десятиліття.
Проте мало хто знає, що в першому варіанті рецепта, який створив, до речі, француз Люсьєн Олів’є, були далеко не варена ковбаса, морква  і горошок. Нинішній варіант – адаптований в Радянському союзі до можливостей трудящих. Власне, у першому варіанті олів’є були рябчики, картопля, салат, огірки, провансаль (майонез), ракові шийки, каперси, оливки і ланспік (прозорий бульйон). Набір продуктів не зовсім звичний пересічному українця, а назви деяких і взагалі ні про що не говорять. Саме тому більш звичним (і дешевшим) є варіант з зеленим горошком та ковбасою.
 
 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити