image
 |  4 25 Грудня 2017 | 13:40

Українець за два місяці спорудив суперекономний термобудинок

Цей будинок нагадує юрту, щоправда, зроблену зі спеціального пінополістиролу.
Про це 25 грудня 2017 року повідомляє сайт «Експрес».
Сфероподібної форми споруда не має кутів. Дах покритий бітумною черепицею. А житлова площа такого будиночка - 42 квадратні метри.
Власник хати Ілля Коротуненко, як переїхав жити в нове місто, хотів придбати квартиру, але вжахнувся -- ціни просто зашкалювали. За однокімнатну просили не менше як 34 тисячі доларів.
Таких грошей я не мав, -- каже чоловік. -- От і вирішив шукати альтернативу. Зацікавила технологія сфероподібного будівництва з пінопласту. Підрахував і зрадів: матиму своє житло. До того ж, досить швидко. Не повірите: каркас збудував за два дні. Майже два місяці витратив на решту робіт й одразу заселився. Під цією сферою у мене все: і вода, і вбиральня, і ванна, і спальня… зручно й комфортно. А витратив на зведення оселі 13 тисяч доларів.

Пан Коротуненко задоволений своїм вибором, тим паче, що навіть утримувати такий будинок дешевше, аніж, приміром, квартиру з аналогічною площею. У морозні дні чоловік обігріває оселю каміном.
Заванатажую невеличкий оберемок дров, і все, в хаті - Африка, - всміхається. - Іноді навіть доводиться відчиняти вікна, щоб температурний режим не перевищував плюс 24 градуси. На зиму мені цілком вистачає 3,5 куба дров. На весь опалювальний сезон я витрачаю приблизно 2000 гривень. А коли морозів немає, я вмикаю маленького обігрівача - потужністю один кіловат. Цілком вистачає, а це додаткова економія коштів.

А який експлуатаційний ресурс такого будинку? - запитую власника.
За нормативними розрахунками -- 50 років, -- каже Ілля. -- Але я переконаний, що пінополістирол, виготовлений за спеціальною технологією, прослужить значно довше. Тим паче, що цей матеріал захищено і зовні, і зсередини. Тож він не боїться ні дощу, ні сонця, ні морозів, ні гризунів. Якби мені не трапилась ця технологія, мабуть, досі орендував би квартири. Уявляєте, скільки грошей довелося б викинути на вітер?!.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити