image
 |  4 26 Грудня 2017 | 13:56

Пошуковці КП ЛОР «Доля» віднайшли масове поховання воїнів 2-ї Волинської дивізії Армії УНР на Вінниччині

Нещодавно пошуковці меморіально-пошукового підприємства «Доля», що при Львівській обласній раді, після ретельних розвідувальних робіт, виявили масове поховання воїнів УНР в полі між селами Кукавка і Тарасівка Могилів-Подільського району Вінницької області.
Про це 26 грудня 2017 року повідомляє сайт «КП Доля».
У великій забутій могилі було виявлено 19 людських останків.
За інформацією місцевого громадянина Миколи Драбатого, який запам’ятав розповіді старожилів села про могилу, в ній похоронені воїни 2-ї Волинської дивізії Армії УНР, які напередодні були мобілізовані з терену Куківської волості Могилів-Подільського повіту Подільської губернії. Мобілізовані потрапили до червоного полону. В листопаді 1920 року більшовики відвели їх за село і стратили. Кілька хлопчиків-пастухів бачили розправу червонозоряних зайд над українцями. Вже ввечері юнаки переповіли куківським селянам про драму коло двох ставків. Місцеві мешканці поховали бійців у спільній могилі. Згодом селянин із Кукавки Ісак Драбатий встановив на могилі кам’яний хрест і надгробок з написом про трагедію.
Як зазначив у коментарях директор меморіально-пошукового підприємства «Доля» Святослав Шеремета, українських полонених воїнів більшовицькі посіпаки зухвало порубали шаблями. Черепи у віднайдених останків зухвало розсічені навпіл та рубані поранення скелетних кісток.
За словами Святослава Шеремети, пошуковці з КП ЛОР «Доля» вперше у своїй практиці віднайшли масове поховання вояків УНР.
Серед артефактів, що були знайдені поруч з останками, виявлено ґудзики, які належали трьом арміям різних держав. На жаль ідентифікація осіб загиблих наразі не можлива. Однак, над цим пошуковці працюватимуть.
Останки із занедбаної могили ексгумовано і перевезено на місце депонування, де вони будуть зберігатись до часу урочистого перепоховання.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити