image
 |  16 27 Грудня 2017 | 16:44

Вчені повернули час назад

Фізики з Федерального університету АВС (Бразилія) провели експеримент, який, як стверджується, демонструє оборотність часу.
Про це 27 грудня 2017 року повідомляє сайт «Tehnot».
Вони змогли нагріти гарячий об'єкт від холодного. Для цього був використаний хлороформ (CHCl 3), розчинений в ацетоні.
Вчені заздалегідь заплутали ядра атомів вуглецю і водню, а потім вплинувши на них ядерно-магнітним резонансом, створивши умови, при яких час буквально рухався назад. При цьому ефект фіксувався і на макро-, а не тільки на мікрорівні.
У звичайних умовах тепло йде від більш нагрітого до менш нагрітого тіла. Це пояснюється другим законом термодинаміки, згідно з яким ентропія в замкнутих системах наростає, але насправді це поки не вирішена загадка, а другий закон - лише «зовнішній» її прояв. Тому капучино важко розділити на чорну каву і молоко, а гаряча чашка гріє холодні руки.
Відзначимо також, що спочатку (до Великого вибуху) Всесвіт на початку була розпечений, а енергія в ній була розподілена рівномірно. Згодом ентропія зростала, що і визначило напрямок стріли часу. Сам термін «стріла часу» був придуманий фізиком Артуром Еддінгтоном.
Як відзначають вчені, цей ефект дає розуміння феномену часу, його зв'язку з ентропією і квантової заплутаністю. При цьому цікаво, що канадський фізик-теоретик Бен Тіппета довів принципову можливість створення машини часу, хоча б на рівні математичної моделі. Його модель заснована на ідеї, що четвертим виміром Всесвіту є час. Це дозволяє припустити наявність просторово-часового континууму, в якому різні напрямки простору і часу з'єднані тканиною Всесвіту.
Вам ніколи не хотілося повернути час назад? Напевно хотілося. Повернутися до якоїсь події, змінити порядок і так далі. Однак наука стверджує, що це неможливо. Чи вже ні?

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити