image
 |  7 11 Січня 2018 | 19:11

У Колодяжному відсвяткували «Різдво у Косачів»

У ці різдвяні дні у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї ім. Лесі Українки вже традиційно, але щораз по-новому, проходить «Різдво у Косачів»: із вертепами, ляльковими театрами, волинськими колядками, різдвяними сценками, тобто так, як було за часів дитинства Лесі Українки.
Про це 11 січня 2018 року повідомили у Відділі з питань внутрішньої та інформаційної політики апарату Ковельської райдержадміністрації.
Аби відчути, яким було Різдво в Колодяжному у більш ніж сторічну давнину, 10 січня 2018 року у Косачівську домівку завітали представники влади, району, місцеві жителі, гості із різних куточків Ковельщини. Також традиційно на це свято працівники музею запрошують дітей учасників АТО з Колодяжного, їм  готують подарунки та частують солодкими смаколиками.
Початком святкового дійство стали різдвяні вітання та щирі віншування, що линули на адресу гостей від директора музею Ольги Бойко, першого заступника голови райдержадміністрації Романа Кульцмана та голови районної ради Андрія Броїла. Роман Кульцман вітаючи усіх з Різдвом Христовим, бажав міцного здоров’я, миру і злагоди у кожній домівці і на рідній землі.
Свято, яке зібрало нас сьогодні у Колодяжному є направду унікальним, адже дає можливість відчути і побачити ті звичаї, яких у святкуванні дотримувалася родина Косачів. Ще за часів проживання родини в Колодяжному народження Ісуса Христа відзначали щороку, і так, щоб для всіх, в тому числі і селян, це свято запам'яталося надовго - резюмував Роман Ярославович.

Добірку віншувань продовжив Анатолій Семенюк, письменник, член Національної спілки журналістів України і як це властиво творчим людям, Анатолій Володимирович, презентував слухачам власний поетичний твір різдвяної тематики. Ось декілька рядків:
…. Різдвяна ніч, палають свічі, дванадцять страв на пишному столі, у яслах немовля - Спаситель світу. Славімо Господа, дорослі і малі!

 
У кожну домівку, у кожну сім’ю хай долинуть слова віншування мого, Різдвом зігріваймо ми душу свою. Христос народився! Славімо Його! - духовні слова вітань подарував учасникам зібрання настоятель храму Святителя Миколая Чудотворця - Іван Оринчак.

Аби атмосфера свята  «Різдво у Косачів» була такою ж поетичною, як  у творах Лесі Українки, науковий працівник музею Марія Чашук підготувала та презентувала  виставу, за твором Олени  Пчілки «Марусина ялинка», у якій звучить співчуття до діток з бідних родин, позбавлених радості пишного святкування Різдва Христового. Ролі у виставі майстерно зіграли, як наукові працівники музею, так і діти, учасники гуртка «Джерельце», який веде інший науковий працівник музею – Тетяна Поліщук.

Наслідуючи традиції Косачів, впродовж свята звучали і колядки, частина яких – з часів Лесі Українки, Олени Пчілки, котрі, як відомо, записували волинський фольклор. Сама ж лісова красуня була прикрашена, як і в давнину, саморобними іграшками, горішками, бубликами, глиняними свищиками.
Свято завершилось, полишивши у кожній душі іскорку віри, надії і світлої радості. То ж до наступної зустрічі на Різдво у Косачів!

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити