image
 |  0 12 Січня 2018 | 15:15

80% населення вважає боротьбу з корупцією в Україні неуспішною, а 46% – провальною, – соціологи

Загальнонаціональне дослідження «Кому довірити боротися з корупцією і формувати Антикорупційний суд – думка населення» проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 15 по 19 грудня 2017 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.
Про це 12 січня 2018 року повідомили у Фонді «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.
У тому, що події в Україні розвиваються у неправильному напрямку, впевнені 74% населення. Одним із  трьох головних сигналів, що країна йде у правильному напрямку,  для населення, поряд зі «встановленням миру на Донбасі» та «загальним зростанням економіки», було б «притягнення до кримінальної відповідальності корупціонерів».
Абсолютна більшість населення (80%) вважає боротьбу з корупцією в Україні неуспішною, причому 46% – повністю провальною. Успішність у боротьбі з корупцією вбачають 15%, причому лише 2,5% оцінюють цю боротьбу як цілковито успішну.
43% населення не бачать жодної інстанції, яка б активно боролася з корупцією в Україні. Решта населення активних борців з корупцією бачить у засобах масової інформації,  журналістах (26%), Національному антикорупційному бюро (24%), антикорупційних громадських організаціях (21%), самому населенні (12%), країнах Заходу (11%). Серед державних інституцій, призначених боротися з корупцією, відносно кращими, на думку населення, видаються  лише  Спеціалізована антикорупційна прокуратура (10%) та Національна агенція запобігання корупції (9%). І зовсім не бачать як «борців з корупцією» такі державні інституції, як  Генеральна прокуратура (5%), СБУ (6%), поліція (3%), суди (2%), Президент (3%), уряд, міністерства (2%), Верховна Рада (1%), влада на місцях (2%).
Громадяни готові довірити формування антикорупційного суду двом інстанціям – представникам антикорупційних громадських організацій (42%) та експертам із західних країн (41%). Значно менше готові доручити цю справу депутатам  Верховної Ради (10%), суддям від органів судового самоврядування (10%), представникам Президента (6%).
Більшість населення (54%) вважає, що слід законодавчо дозволити для боротьби з корупцією посадових осіб використовувати метод провокації хабаря, не згодні з цим 26%.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити