image
 |  2 15 Січня 2018 | 15:58

У Польщі планують надати новим кораблям назви українських міст

Польська державна судноплавна компанія планує надати замовленим на китайській верфі кораблям назви колишніх польських міст на території так званих «східних кресів».
Про це 15 січня 2018 року повідомляє сайт «Європейська правда» з посиланням на «Radio Szczecin» і на менеджера держкомпанії Польське морське пароплавство Павла Бжезицького.
Перший корабель, який компанія невдовзі має отримати з китайської верфі, матиме назву «Львів». Корабель матиме місткість 39 тисяч тонн.
Подальші замовлені кораблі отримають назви міст на колишніх польських територіях, зокрема, йдеться про назви міст Вільнюс і Тернопіль.
Ми змінюємо назви кораблів, які в основному вже готові і знаходяться на китайських верфях. Ми поступово відновлюємо назви. Для західної Польщі це гарні і ностальгічні назви. Тому ми хочемо, щоб кораблі мали назви колишніх польських міст на східних прикордонних землях, - сказав Бжезицький.

Як зазначається, вітрильний корабель під назвою «Львів» вже був у польському флоті перед війною. На думку Бжезицького, нові назви кораблів не будуть суперечливими у політичному плані.
Йдеться про п'ять одиниць, першим буде «Львів». Це політично нейтральний крок, оскільки протягом багатьох років один з наших кораблів називався «Львівські Орлята». І це нікому не завдало шкоди, тому з назвою «Львів», можливо, також проблем не буде, - каже Бжезицький.

У Польщі зазначають, що у німецькому флоті тривалий час присутній криголам «Штетин» за назвою колишнього німецького, нині польського міста Щецин.
Нагадаємо, в минулому році польське міністерство внутрішніх справ оголосило обговорення нового дизайну польських паспортів. Серед зображень, що планували розмістити на документі: Остра Брама (Святі ворота) у Вільнюсі та львівський Цвинтар орлят.
Така ініціатива викликала протести Литви та України, після чого польська влада відмовилася від ідеї розміщення згаданих зображень у паспортах.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити