image
 |  2 17 Січня 2018 | 14:10

Нестерилізованих собак із Володимира «катають» до Луцька за 1000 гривень

У минулому році у Володимирі-Волинському стерилізували більше 40 безпритульних собак та близько 60 котів. Місцеві ветеринари беруть за цю послугу 350 гривень, а луцька КП «Ласка» – 1000. Втім, влада міста охочіше співпрацює з тими, де дорожче.
Про це інформує власкор Волинь UA.
Директор Володимир-Волинської міжрайонної державної лабораторії ветеринарної медицини Надія Лозовицька розповідає, що у 2017 році для стерилізації взяли на роботу найкращого ветеринарного хірурга міста. Та, згодом, він змушений був звільнитися, оскільки міська влада ніяк не могла розрахуватися за проведену ще влітку стерилізацію тварин. Не міг визначитися платити чи ні директор КП «Полігон» Олександр Козичко.

«КП «Ласка» у суму 1000 гривень закладає відлов, стерилізацію та повернення тварини назад у місто. Ловлять не агресивних тварин, а тих, які далися в руки. Назад попривозили вже з бирками здоровезних собацюк, яких у нас в місті навіть не було. Всіх цих псів викинули під міською радою. І де вони? Прилаштувалися на ринку, де є завжди поїсти. Ще пригадую випадок з Ковелем, де за твариною з биркою КП «Ласка» ходило ціле «весілля», – розповідає Надія Лозовицька.

Загалом на кожну простерилізовану собаку вішають бірку – таких псів є 37, ще на 6 бирок не повісили, бо знайшли їм господарів, котрі забрали псів у села району. Тварини, яку стерилізували місцеві ветеринари мають у вухах жовті бирки, а стерилізовані у Луцьку – зелені. За підрахунками ветеринарів стерилізована тварина житиме у місті 3-5 років, але потомства вже не буде мати.
«За рік зроблено немало, але самостійно фінансово підтримувати процес стерилізації ми не можемо. Плата у 350 гривень у нас мінімальна. Наше обласне керівництво хоче розробити обласну програму стерилізації безпритульних тварин. Як буде – покаже час. В основному хочуть,щоб тварини не стало, але ж ми йдемо до Європи, а там все цивілізовано. Не хочете мати притулок, то стерилізація – це гуманний спосіб, який ми можемо запропонувати у даній ситуації. Вбивати тварин ніхто немає права. За це тепер кримінальна відповідальність у вигляді 3-5 років позбавлення волі», – зазначила пані Надія.

Ганна Доскоч, жителька міста, яка кілька років активно допомагає безпритульним тваринам, каже, що для початку необхідно змінювати ставлення людей до братів наших менших, спонукати стерилізувати та вносити домашніх тварин до єдиного реєстру, а господарів, які це ігнорують, випускають тварин на самовигул, допускають їхнє стихійне розмноження й викидають потомство - штрафувати.
«Я безліч разів вже писала про необхідність облаштування стерилізаційного центру з місцем для тимчасової перетримки оперованих тварин з їхнім поверненням на вулицю. Подібні програми успішно працюють у світі, досить великі успіхи у цьому напрямку досягнуло місто Львів (КП «Лев». До речі, така програма могла б діяти на постійній основі й обходилася б місту дешевше, ніж послуги КП «Ласка» з Луцька, працівники котрого забирають собак і відвозять хто знає куди по, майже, 1000 грн. за одну тварину. Лише вдумайтеся у ці цифри!
Та, попри усе, я вдячна владі за виділення коштів на стерилізацію безпритульних тварин на базі ветеринарної лабораторії, директор якої Надія Лозовицька – це один з найкращих керівників, яких я знаю! Можливо, таки варто подумати над облаштуванням стерилізаційного центру на території ветеринарної лікарні на постійній основі? Я впевнена, що громада підтримає такий фінансово доступний проект, який реально зменшить кількість чотирилапих бродяжок», - зазначає пані Ганна.

Навіщо влада міста дає гроші на «катання» собак до Луцька – питання відкрите. Але, погодьтеся, «білет» у 1000 гривень, навіть в обидва кінці, – надто дороге задоволення. Та коли гроші не з твоєї кишені, а з податків жителів міста, то можна і собак катати до Луцька…

Фото надані Ганною Доскоч. 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити