image
 |  5 21 Січня 2018 | 15:40

Найстрашніша зброя Путіна, - західні ЗМІ дізналися про нову «пекельну розробку» РФ

Журналісти німецького видання Stern написали про те, що в Росії розроблена модифікація важкої вогнеметної системи залпового вогню ТОС-1 - «найстрашнішої зброї Путіна в Сирії».
Про це 21 січня 2018 року повідомляє сайт «ITECHUA».
Так її називає автор статті на сторінках видання.
ТОС-1 часто називають важким вогнеметом, це сама смертоносна зброя в арсеналі Путіна. Новий, модифікований варіант системи - ТОС-2 - базуватиметься на платформі російського танка Т-14 «армата», - вказує він.

На думку автора статті, особливості ТОС-1 і ТОС-2 полягають в тому, що на платформі танка встановлюється реактивна система залпового вогню з 30 труб, але ракети оснащені не звичайними боєголовками, а термобаричними. За аналогічним принципом працюють також найпотужніші в світі бомби - американська «Мати всіх бомб» і російський «Батько всіх бомб».
Ефект від ракет ТОС аналогічний ефекту аерозольної бомби з тією лише різницею, що в ціль потрапляє безліч боєголовок, які створюють в повітрі вибухову плівку, яка повинна точно запалати. В результаті утворюється величезна вогняна куля, яка викликає дуже сильну вибухову хвилю. За першої вибуховою хвилею моментально утворюється вакуум.
В полум'ї згоряє все живе, і додатково до цього за межами зони полум'я жертви отримують внутрішні і часто невидимі поранення, розрив барабанних перетинок і внутрішніх органів, - наводить видання витяги з аналізу американського Центрального бюро розслідувань (ЦРУ) перших випадків застосування цієї російської зброї в Чечні.

У зоні вогненної кулі сховатися від впливу ТОС неможливо ні в бункерах, ні в бомбосховищах. Системи ТОС-1 «Буратіно» застосовувалися під час війни в Афганістані в 1980-х роках, а також у Другій чеченській війні.
У Сирії дислоковано невідома кількість ТОС-1А «Сонцепек», модернізованої версії «Буратіно». Там вони використовуються в тому числі для забезпечення охорони російської військової бази на території аеродрому «Хмеймім» в сирійській провінції Латакія.
Як пише Stern, поставки ТОС-1 в Сирію пояснюються тим, що її вибухова хвиля здатна руйнувати системи глибоких окопів, тунелі і бункери. Також нею можна зачищати мінні поля. Один залп ТОС піддає первинному руйнівному впливу територію площею 200 × 400 м.
Такі системи виробляє тільки Росія, проте вони неодноразово поставлялися за кордон, зазначає видання. Нова модифікація, за його даними, повинна вирішити два завдання.
У ТОС-2 буде збільшений радіус дії ракет, в результаті чого сам танк не зможуть знищити ворожі протитанкові системи.
Друга зміна торкнеться шасі. У ТОС-1 використовуються старі шасі основного радянського бойового танка Т-72. У Росії залишається ще достатня кількість цих бронемашин, і їх доопрацювання обходиться недорого, пише німецьке видання. Нові системи ТОС-2 будуть, в свою чергу, встановлюватися на нових шасі. Ймовірно, це буде ТОС з ланцюговим приводом, який встановлюється на дорогий платформі «армати», як майже всі нові важкі російські танкові системи, передбачає Stern.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити