image
 |  0 23 Січня 2018 | 19:12

Як українці святкували прихід весни: відмінності свята Колодія та Масляної

В Україні з давніх часів існувало своє свято – Колодій.
Про це 23 січня 2018 року повідомляє сайт «Українські Новини».
Щороку, коли зима добігає кінця, в Україні відзначають Масляну. Але мало хто знає, що наші предки з давніх часів відзначали Колодій, у якого сформувалися свої традиції, відмінні від Масляної.
Етнографи підкреслюють, що в Україні з давніх часів існувало своє свято - Колодій, у якого багато унікальних традицій, а тому українцям слід поступово відходити від звичаїв святкування Масляної.
Колодій - стародавнє свято не тільки проводів зими, а й розваги для заміжніх жінок. Цілий тиждень, поки святкували Колодія, чоловіки повинні були беззаперечно слухатися жінок і терпіти їх «веселі витівки».
Крім того, випивати і веселитися в цей тиждень могли тільки жінки, а чоловіки могли робити це лише з дозволу представниць прекрасної статі.
Молодих неодружених хлопців вважали причиною порушення гармонії і порядку в природі. Тому хлопців, які не одружилися і не знайшли собі пару протягом року жартома карали жінки старшого віку. Покарання здійснювалося наступним чином: хлопцю чіпляли до ноги колодку, виготовлену спеціально для цього обряду, яку він повинен був волочити за собою до тих пір, поки не відкупиться частуванням для жінок.
Найпоширенішою традицією святкування Масляної в Україні є випікання млинців. Проте, як стверджують етнографи, ця традиція не властива Україні, її принесла радянська влада. Головним частуванням в свято Колодія були не млинці з ікрою, а вареники з сиром і сметаною. Цьому є своє цікаве пояснення. Вареники - обрядова страва, яка прийшла до нас з часів трипільської культури. Вареник був для наших предків певним уособленням молодого Місяця, який символізувала жіноче начало.
Оскільки символом свята була колодка, існував обряд «життя Колодки». У понеділок Колодка «народжувалася». Жінки вранці збиралися в корчмі «колодкувати»: клали на стіл невеличке поліно або палицю - Колодку, кожна жінка по черзі огортала колоду шматками полотна, потім знову клала її на стіл. Такий обряд означав, що Колодка «народилася». Жінки пили наливку і вітали один одного з «народженням». У вівторок Колодку «хрестили»; в середу влаштовували «похрестини»; в четвер Колодка «вмирала»; в п'ятницю Колодку «ховали», а в суботу – «оплакували». У неділю молоді жінки «волокли» Колодку.
Свято Колодія - унікальне свято, яке святкують тільки в Україні і Білорусі. Крім проводів зими воно несе в собі традиції, спрямовані на продовження роду, створення нових сімей і вкорінення моральних цінностей, відродження етносу. Варто відзначити ще кілька відмінностей: під час свята Колодія наші предки не влаштовували кулачні бої, які мали агресивний характер і нерідко були небезпечні для життя, а також не дотримувалися традиції спалення опудала, як це роблять на Масляну.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити