image
 |  2 24 Січня 2018 | 15:03

Волинське сміття: заводи обіцяють, а сортують лише пластик

З 1 січня в Україні заборонено захоронення неперероблених відходів.  Відтак, українців зобов’язуватимуть сортувати сміття. Але як показує практика у таких містах як Ковель, Нововолинськ, Володимир-Волинський та селищі Іваничі можливості дуже обмежені. В кращому випадку сортують тільки пластик.
Закон чітко каже - органам  місцевого самоврядування заборонено захоронення неперероблених побутових відходів на полігонах, а міста й села мають забезпечити сортування сміття за видами для переробки та утилізації. Великогабаритне та небезпечне сміття та сміття після ремонтів треба збирати окремо від інших видів відходів. Штраф за порушення цієї норми: для населення — від 340 до 1360 грн., для юридичних осіб - від 850 до 1700 грн.
Тож чи готові міста Волині до таких законодавчих нововведень? Чи є потужності з утилізації відсортованого сміття?
Валентина  Радчук,  диспетчер Іваничівського  виробничого  управління  житлово-комунального господарства розповіла, що тенденція  сортування  сміття  в Іваничівському  районі  розвивається  дуже  повільно.
- На  більшості  сміттєзбиральних  майданчиків  встановлені  окремі  контейнери  для збору  пластику.  У  зв’язку  з  початком  дії  європейських  норм щодо  сміття,  будемо  змушені  ставити  додаткові  контейнери  для  відходів  зі  скла,  поліетилену  тощо.  Для  цього  буде  потрібне  фінансове  забезпечення.  Проблемою  в  Іваничівському  районі  є  відсутність  збуту  сміття,  тобто  сміттєпереробних  заводів.  Пластик,  який  ми  збираємо  окремо,  змушені  зберігати  на  території  управління  ЖКГ.
Також  складнощі  можуть  виникнути  з  мешканцями.  Адже  сортування  сміття  -  не  закладено  в  нашій  ментальності,  тому  роботи  в  комунальників  буде  чимало.
Заступник  міського  голови Ковеля Андрій Товстига, у відповідь на запит нашого видання, розповів, що наразі у Ковелі, тверді побутові відходи після збору вивозяться на міський полігон, де встановлено сортувальну лінію, яка забезпечує сортування відходів по обсягах за видами таких відходів.
- Згідно договору, укладеного між управлінням капітального будівництва та житлово-комунального господарства виконавчого комітету Ковельської міської ради та ТОВ «АТОН Інжиніринг» розроблена технічна документація «Схема санітарного очищення м. Ковель Волинської області».
Зокрема, цією схемою передбачено організацію системи роздільного збирання відходів у контейнери та заходи з вивезення, перероблення, утилізації та захоронення побутових відходів.
Враховуючи те, що запровадження системи роздільного збирання досить тривалий процес, запропоновано розпочати впровадження системи роздільного збирання відходів. Планується до 2022 року окремо збирати ПЕТ-упаковки, скло, макулатуру, а вже згодом перейти до роздільного збирання окремих видів вторинної сировини (полімерів, металів та ін.), харчових відходів. При цьому пропонується розпочати з визначення пілотних територій для відпрацювання технологій роздільного збирання у всіх районах міста.
Заступник  міського  голови Нововолинська Володимир Рожелюк у відповідь на запит нашого видання, відповів, що сортування твердих побутових відходів здійснює ЖКО Нововолинської міської ради, шляхом встановлення 101 контейнера для збору ПЕТ-пляшки.
Щодо Володимира-Волинського то тут уже двічі намагалися збирати хоча б пластикові пляшки окремо від решти відходів. Але підприємець, який у 2017 році встановив контейнери для роздільного збору сміття – згорнув свою діяльність через проблеми з міграційною службою. Наразі, мер міста Петро Саганюк на одному з брифінгів для ЗМІ заявив, що доведеться  встановлювати роздільні скриньки для розподілу відходів на скло, пластик, харчові. І що, мовляв, дав доручення працювати над цим КП «Полігон».
Загалом, влада чи не кожного волинського міста, яке має статус обласного підпорядкування, заявляла про будівництво  сміттєпереробного заводу. Як правило, й інвестор, нібито знаходився і презентація для громадськості робилася, і навіть земля під потужності виділялася. До прикладу, ще у 2014 році  мер Нововолинська Віктор Сапожніков, розповідав про будівництво цілого еко-техно парку з сміттєпереробним заводом. Навіть землю під завод виділили. А вже у 2017 році Володимир-Волинська місцева прокуратура звернулася до Господарського суду з позовом в інтересах держави в особі Нововолинської міської ради до ТзОВ «Нововолинський екотехнопарк», щоб розірвати договір  оренди землі та повернути громаді міста земельну ділянку площею 3 га,  ринковою вартістю  12 млн. грн.
Прокурори з’ясували, що у серпні 2015 року міська рада та підприємство на 15 років уклали договір оренди земельної ділянки несільськогосподарського призначення для будівництва і обслуговування сміттєпереробного заводу в Нововолинську.
Відтоді товариство, навіть попри наявність рішень судів із цього приводу, не сплачувало орендної плати за землю, заборгувавши бюджету міста понад 565 тис. грн.
Кілька разів «будувати» такий завод намагалися і в Ковелі. Добудувалися до того, що у 2013 році ізраїльські інвестори ТзОВ «Інвестиційна компанія «МАРКОНІ» попросили скасувати рішення про виділення землі під сміттєзавод, а у зверненні зазначили:  «Ми надіялися, що рекомендації найвищих рівнів влади  про залучення інвестицій – не прості слова, але ми обманювали самі себе, і надіємося, що наша помилка буде добрим уроком для інших інвесторів. Більше року перемовин закінчилися втраченим часом та  витраченими коштами. Зважаючи  на вищевикладене просимо відмінити рішення міської ради, яке ви надавали для відведення земельної ділянки».
З 2017 року за справу будівництва сміттєпереробного заводу на Ковельщині взявся голова Волинської  ОДА Володимир Гунчик. Як повідомляє відділ інформаційної політики Волинської облдержадміністрації, 16 січня Володимир Гунчик провів робочу зустріч із потенційними партнерами для будівництво сміттєпереробного заводу. Із місцем розташування заводу ще не визначилися, однак попередньо розглядали місто Ковель та прилеглі до нього території.
Чи вдасться Володимиру Гунчику запустити цю хорошу справу – покаже час. Наразі ж, роки йдуть, сміття множиться, а обіцянки чиновників лишаються невиконаними і  зрештою перетворюються на словесний спам, читай, сміття.
 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити