image
 |  0 25 Січня 2018 | 16:28

Петру Порошенко в Німеччині загрожує штраф до мільйона євро за невнесення даних в новий реєстр бенефіціаріїв, - Deutsche Welle

Штраф до мільйона євро покладений за повторне порушення.
Про це 25 січня 2018 року повідомляє сайт «Українські новини».
Президент України Петро Порошенко може бути оштрафований по німецькому законодавству на суму до мільйона євро за відмову вносити дані в новий реєстр бенефіціарних власників німецьких підприємств. Про це стверджує Deutsche Welle у публікації «Непрозорий бізнес Петра Порошенка в Німеччині».
За порушення вимоги щодо бенефіціарів німецьким законом про боротьбу з відмиванням грошей передбачений штраф до ста тисяч євро. А в разі повторного порушення - до мільйона євро. Якщо компанії відомі її бенефіціари, вона зобов'язана про них повідомити, - заявили у Федеральному адміністративному відомстві у коментарі DW.

За інформацією DW, в минулому році в Німеччині з'явився реєстр, в який німецькі фірми повинні були внести прізвища своїх кінцевих бенефіціарів. Мова йде, насамперед, про компанії, власники яких перебувають за кордоном і нерідко свідомо приховують свої активи з допомогою офшорів.
Як тільки реєстр став доступним для журналістів, DW направила запит, сподіваючись дізнатися, які ж прізвища криються за компаніями з Кіпру та Британських Віргінських Островів, на які через німецьку Interstarch GmbH оформлений завод по виробництву крохмалю, розташований в містечку Ельстераує на сході Німеччини, який входить до групи «Укрпромінвест-Агро» Петра Порошенка. Як з'ясувалося, українські інвестори нічого не внесли до реєстру, очевидно, порушивши німецький закон про боротьбу з відмиванням грошей.
Interstarch GmbH, згідно із законом про відмивання грошей, повинна була до першого жовтня минулого року внести прізвища своїх бенефіціарів до реєстру прозорості, адже вони не зазначені ні в переліку засновників, ні в установчому договорі. Згідно торговельному реєстру, власником міноритарної частки Interstarch GmbH є компанія «Інтерстарч Україна». Ця компанія, що входить в холдинг Петра Порошенко «Укрпромінвест-Агро», офіційно купила 24,95 відсотка акцій Interstarch GmbH влітку 2016 року. Продавцем виступила кіпрська компанія Camarin Limited, яка до цих пір залишається головним співвласником заводу з часткою в 75,05 відсотків.
Цю інформацію у відповідь на запит DW надали тоді і в компанії ICU, яка консультує Петра Порошенка і його партнерів з питань іноземних інвестицій. Виходячи з цього, менеджери Interstarch GmbH повинні були внести в реєстр прозорості прізвища Зайцева як бенефіціара офшорних компаній, що має частку в 75 відсотків у німецькій фірмі, а також, очевидно, і Петра Порошенка, - стверджує видання.

Згідно з інформацією ICU, Зайців передав управління німецьким заводом агрохолдингу Порошенко, отже, Interstarch GmbH управляють менеджери українського президента. Наглядову раду німецької компанії, згідно з документами у німецькому торговому реєстрі, очолює гендиректор «Укрпромінвест-Агро» Євген Саєнко. Його заступником є Андріан Крячок, директор компанії «Інтерстарч Україна», яка є співвласницею Interstarch GmbH і тісно співпрацює з нею, зокрема, в питаннях збуту продукції.
Відповідно до німецького закону про боротьбу з відмиванням грошей, бенефіціаром може вважатися не тільки власник істотної частки (більше 25 відсотків), але і особа, «яка здійснює контроль над підприємством таким чином, який можна прирівняти до цього». Ключовим критерієм визначення кінцевого бенефіціара в таких випадках, як пояснюють юристи, є вплив людини на призначення керівних органів підприємства.
Враховуючи контроль над підприємством з боку менеджерів холдингу Порошенко, президент, очевидно, є бенефіціаром згідно з законодавством, хоча і має тільки частку в 24,95 відсотка. На існування відповідної норми закону в роз'ясненні, яке отримало DW, вказали і фахівці Федерального адміністративного відомства, на яке покладено перевірка даних, внесених до реєстру прозорості, - пише видання.

В компанії Interstarch GmbH не відповіли на запит DW про причини, чому не була надана інформація для внесення до реєстру прозорості. Німецькі контролюючі органи зазначають, що варіант «ми не знаємо, хто бенефіціари» не приймається.
В таких випадках відповідальність за надання інформації лежить на самих бенефіціарах, які повинні повідомити про те, що саме вони є кінцевими бенефіціарами, - пояснили в Федеральному адміністративному відомстві.

Як повідомляли «Українські Новини», Deutsche Welle звинуватила Петра Порошенка в реалізації податкових схем в Німеччині.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити