image
 |  0 30 Січня 2018 | 12:25

Ворогів «закону про бандеризм» Польща хоче шукати за допомогою Інтерполу

Екс-керівник Національного центрального бюро Інтерполу в Україні Кирило Куликов вважає, що тих, хто не дотримуватиметься вимог ухваленого Сеймом Республіки Польща «закону про бандеризм» поляки зможуть притягати до відповідальності навіть за межами своєї країни, у тому числі й за допомогою Інтерполу.
Про це він написав на своїй сторінці в мережі Фейсбук.

«Завтра-післязавтра в міжнародний розшук може бути оголошено більшість теперішніх чиновників в Україні, починаючи з вищого рівня. І, найголовніше, навряд чи Генеральний Секретаріат Інтерполу вважатиме вимоги Польщі такими, що суперечать статуту Інтерполу, і відмовить в міжнародному розшуку», - пише Кирило Куликов.

Іншими словами, ворогів цього закону поляки хочуть оголосити злочинцями в усьому світі, переслідуючи їх за міжнародним законодавством.
«Але навіть якщо так, то ці особи можуть бути затримані в будь-якій країні Європи (!), не тільки в Польщі, за єдиним європейським ордером, виданим Польщею», – додає Куликов.

Як відомо, 26 січня 2018 року Сейм Польщі ухвалив закон про зміни до закону про Інститут національної пам'яті. Законопроект складається з двох частин.
Відповідно до першої, до відповідальності притягуватимуть усіх, хто заперечує, підтримує або пропагує злочинні, на думку поляків, дії ОУН та УПА.
У другій групі змін йдеться про кримінальну відповідальність осіб, які очорнюють роль Польщі в Другій світовій війні, скажімо, пишуть про «польські табори смерті».
Уже повідомлялося, що МЗС України, реагуючи на цей закон, заявило, що «глибоко стурбоване» фактом ухвалення Сеймом Польщі цього закону і попросило не зображати українців винятково як «злочинних націоналістів» та «колаборантів третього рейху».
Натомість незгідний із цим законом Ізраїль відправляє посла до прем'єра Польщі із вимогою змінити закон про «історичну правду».
Раніше і українські націоналісти зробили заяву щодо цього закону, назвавши його прямим втручанням у внутрішні справи України й по суті висуненням територіальних претензій. Також вони висунули вимогу звільнити міністра закордонних справ Павла Клімкіна за черговий провал вітчизняної дипломатії та закликали Президента України Петра Порошенка як відповідального за зовнішню політику негайно публічно засудити рішення польського Сейму та повернути звання Героя України Степанові Бандері та Романові Шухевичу, яке відібрав злочинний режим Януковича.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити