image
 |  4 3 Лютого 2018 | 17:15

До цього особисто я не міг уявити, що таке можливо! - Ілларіонов про підміну «кремлівської доповіді»

Експерти Atlantic Council Деніел Фрід й Андерс Аслунд, політолог Андрій Піонтковський та старший науковий співробітник Центру з глобальної свободи і процвітання Інституту Катона у Вашингтоні Андрій Ілларіонов, які брали участь у розробленні «кремлівської доповіді», готували критерії для внесення людей до санкційного документа, основна частина якого мала бути публічною. Про це 03 лютого 2018 року Ілларіонов розповів в інтерв'ю сайту «ГОРДОН». «Кремлівська доповідь» США мала бути публічною, а підготування її закритої частини не було обов'язковим, заявив в інтерв'ю виданню «ГОРДОН» один із учасників робочої групи з розроблення критеріїв для визначення фігурантів доповіді, колишній радник президента Путіна, старший науковий співробітник Центру з глобальної свободи і процвітання Інституту Катона у Вашингтоні, політолог й економіст Андрій Ілларіонов.
Закон, ухвалений Конгресом, чітко прописав модальність його виконання: доповідь має бути публічною, але в неї може бути (але не обов'язково) закрита частина. Тому адміністрація зобов'язана була формально виконати цю вимогу і хоч щось опублікувати. Оскільки в останній момент надійшла заборона на оприлюднення оригінального документа, над яким працювали півроку, то довелося гарячково створювати те, що і вийшло, – розповів він.
На думку Ілларіонова, держоргани США несерйозно ставляться до відкритої частини доповіді.
Зізнаюся, що до цього особисто я не міг уявити собі, що таке можливо. Доповіді не опублікували на сайтах держорганів. І цей факт є очевидним підтвердженням того, що самі працівники цих органів не сприймають її серйозно. Заради збереження своєї репутації і професійної честі вони не вважали можливим опублікувати це в себе, – наголосив він.
Колишній радник Путіна додав, що брав участь у розробленні критеріїв для внесення до санкційного списку.
Через деякий час після початку роботи міжвідомчої групи до мене і мого колеги Андрія Піонтковського звернулися з проханням допомогти в розробленні критеріїв для підготовки доповіді. Ми працювали разом із Деніелом Фрідом, високопоставленим американським дипломатом, який працює зараз в Atlantic Council, та експертом Atlantic Council Андерсом Аслундом. Ми підготували пропозиції щодо трьох критеріїв і семи груп осіб, яких можна занести в доповідь. Наша з Андрієм Піонтковським позиція має принциповий характер: ми займалися винятково визначенням критеріїв та ідентифікацією груп; ми не рекомендували і не збираємося рекомендувати американським органам влади тих чи інших конкретних осіб, – підсумував він.
29 січня міністерство фінансів США передало Конгресу «кремлівську доповідь» – список із 114 високопосадовців і 96 олігархів, наближених до «російського режиму». У ньому згадано помічників і радників президента РФ Володимира Путіна, всіх членів уряду РФ, зокрема прем'єра Дмитра Медведєва, мерів Москви і Санкт-Петербурга, а також бізнесменів зі статком понад $1 млрд. Міністр фінансів США Стівен Мнучин повідомив, що в другій, засекреченій, частині доповіді йдеться про можливе введення нових санкцій проти РФ. Путін заявив, що Росія не буде відповідати на підготовлені ініціативи. Експерт Atlantic Council Андерс Аслунд, який брав участь у роботі над документами, розповів, що список росіян у «кремлівській доповіді» підмінили в останній момент.
В останню хвилину якась високопоставлена особа – хто, зараз невідомо, – відкинула всю роботу експертів і замість цього записала імена вищих посадових осіб з адміністрації президента й уряду Росії і 96 російських мільярдерів зі списку Forbes, – зазначив експерт.
На його думку, оприлюднений список є насмішкою над американськими санкціями проти РФ. Нагадаємо, що напеpедодні підміни «кремлівської доповіді», у США пpилітали «санкційні» керівники спецслужб Pосії які мали «констpуктивні» зустpічі з кеpівниками спецслужб США.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити