image
 |  0 3 Лютого 2018 | 15:15

«Нацдружини» створили прагматики, які розуміють, що захопити Банкову можна, але ефективно керувати країною з Банкової не можна, - Бутусов

«Національні дружини» – це політичний проект, створений для того, щоби партія «Національний корпус» та інші праві сили змогли зайти в парламент України. Про це 03 лютого 2018 року повідомляє сайт «ГОРДОН» з посиланням на ZN.UA і журналіста, головного редактора «Цензор.НЕТ» Юрія Бутусова.
Побоювання, що «Нацдружини» можуть бути використані для чогось на кшталт державного перевороту, наразі, на мій погляд, зовсім безпідставні. І тут річ навіть не в тому, що про неприйнятність перевороту й силового повалення влади під час війни постійно говорять і сам Білецький (лідер партії «Національний корпус» Андрій Білецький. – «ГОРДОН»), і вся його команда. Просто «Нацдружини» створили не авантюристи, а прагматики. Вони розуміють, що захопити Банкову можна, а ось ефективно управляти країною з Банкової не можна, – система управління зруйнована, – вважає Бутусов.
За його словами, важливим джерелом фінансування партії «Національний корпус» є «діяльність охоронної компанії, також створеної ветеранами «Азову».
Серед найбільших клієнтів – підприємства корпорації ДТЕК Ріната Ахметова. Що може бути більш прагматичним? Коли в комерційних спорах доходить до з'ясування відносин між різними охоронними структурами, оснащення та організація ветеранів «Азову» відбивають в опонентів охоту продовжувати конфлікт. Не думаю, що «Нацкорпус» – кишеньковий проект якоїсь однієї політичної партії. Думаю, що Білецький за час війни достатньо зміцнів для самостійного пошуку попутників, союзників та ресурсів, – продовжив журналіст.
За його словами, Білецький контактує не лише з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, а й із президентом України Петром Порошенком та іншими політичними силами.
Поле для маневру широке. Ситуацій, куди треба втрутитися, – багато. Безумовно, «Нацдружини» – це проект політичний, за задумом, покликаний сприяти входженню «Нацкорпусу» та інших правих у парламент. Проект нашої гібридної політики під час гібридної війни. Поява структур, які на очах у влади розвиваються, беручи на себе її функції в невирішених спорах, показує одну з ключових проблем розвитку держави на цей момент – м'язову дистрофію. Влада в Україні слабка й фрагментарна, а тому залишається багато майданчиків, де вона просто непомітна або не виконує своїх обов'язків. І ось у ці незайняті правоохоронними органами, виконавчою владою та судами ніші заходять міцні хлопці з патріотичними гаслами й націоналістичною символікою. Вони не хочуть валити цю слабку владу – навіщо, якщо вони чудово навчилися цю слабкість використовувати? – пише Бутусов.
29 січня партія «Національний корпус» повідомила, що привела до присяги у Києві приблизно 600 учасників «Національних дружин». За словами лідера партії Андрія Білецького, ці активісти щодня виходять на патрулювання вулиць міст України і борються з наркоторгівлею та «алкогольним геноцидом українського народу». Радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко наголосив 29 січня, що такі громадські організації мають координувати свою діяльність з представниками Національної гвардії або Національної поліції. Він нагадав, що перевіряти документи у громадян можуть лише правоохоронці. 30 січня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що «парамілітарні утворення, які намагаються позиціонувати себе на вулицях міст, не є законними». Юрист Анна Маляр у Facebook зазначала, що брати участь в охороні громадського порядку громадяни можуть через створення громадських формувань з охорони громадського порядку, а не громадських організацій, а «Національні дружини» – громадська організація.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити