image
 |  0 4 Лютого 2018 | 15:17

10 молдавських сіл підписали декларацію про «об'єднання з Румунією»

У Молдові мер села Сесень Каларашського району та місцеві радники прийняли символічну декларацію про об'єднання з Румунією.
Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на  Newsmaker.
"Для відновлення історичного права, якого прагнули протягом десятиліть бесарабські румуни загалом та громадян Сесені, зокрема, жити разом з братами через Прут. Враховуючи румунські традиції та звичаї щодо братства з румунським народом, оголошує союз негайно і беззастережно з нашою батьківщиною, Румунією", - йдеться у заяві.
"На підставі міжнародного права та раніше підписаних конвенцій вимагаємо повернення румунських територій, незаконно приєднаних колишнім СРСР внаслідок пакту Ріббентропа-Молотова від імені двох злочинців Сталіна та Гітлера", - йдеться у декларації, адресованій президенту та парламенту Румунії.

У документі також міститься заклик до парламенту Республіки Молдова з метою адаптації конституційних положень таким чином, щоб забезпечити безумовне возз'єднання територій, що були приєднані колишнім СРСР, "всупереч всім міжнародним конвенціям та праву громадян на самовизначення".
Кампанію прийняття символічних заяв про об'єднання з Румунією організувала уніоністська громадянська платформа Acţiunea 2012.
Ініціатори проекту планують, що у 2018-му, в в рік сторіччя об'єднання Румунії, аналогічне рішення приймуть в ста населених пунктах.
Раніше декларацію підписали місцеві радники сіл Паркова Єдинецького району, Фештеліца Штефан-Водського району, Готешть Кантемірського району, Оплач Каушанського району, Улму, Бардар, Нові Русешти, Пугой і Весієнь Яловенського району.
Раніше президент Молдови Ігор Додон розпорядився скликати Вищу рада безпеки, щоб обговорити прийняту в п'яти молдовських селах декларацію про об'єднання з Румунією і підпал прапора Молдови на площі Великих національних зборів у Кишиневі.
Він також заявив, що ідея об’єднання Молдови і Румунії може призвести до громадянської війни.
Слід зазначити, що за результатами опитування, проведеного влітку минулого року, 70% громадян Молдови виключають об'єднання з Румунією.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити