image
 |  2 4 Лютого 2018 | 10:33

У Німеччині відреагували на польський закон про Інститут нацпам'яті

У Німеччині не намагаються перекласти навіть частину вини за масове знищення євреїв на сусідню Польщу, але огляд власної історії - єдиний шлях до примирення. Про це заявив голова МЗС Німеччини Зігмар Габріель, коментуючи зміни, внесені до польського закону про Інститут національної пам'яті.
Про це пише Український тиждень.
«Ми переконані, що тільки ретельний огляд власної історії може привести до примирення. Це означає, що люди, які вимушені були зазнати нестерпних страждань Голокосту, можуть говорити про це страждання відкрито і без обмежень», - заявив німецький міністр.

Він запевнив поляків, що будь-яка фальсифікація історії, термін «польські концентраційні табори», рішуче засуджується в німецькому суспільстві.
Водночас, як наголосив Габріель, всебічний аналіз німецької історії і німецької відповідальності - це «вічний моральний обов'язок для німців, з урахуванням злочинів, скоєних німцями і Німеччиною у тому числі і в Польщі». Немає ані найменшого сумніву в тому, хто несе відповідальність за табори смерті, хто експлуатував і вбивав мільйони європейських євреїв там - це німці.
«Це організоване масове вбивство було розпочате нашою країною і ні ким іншим, окремо взяті колабораціоністи нічого в цьому не міняють», - заявив дипломат.

Габріель розповів, що сам протягом 15 років організовував і керував молодіжними груповими поїздками на меморіальні майданчики колишніх концентраційних таборів в Аушвіці та Майданеку. І йому було ясно, що це були німецькі концентраційні табори, які не випадково були розміщені в Польщі, оскільки польська культура була приречена бути стертою, як і все єврейське життя.
«Три з понад шести мільйонів убитих євреїв були з Польщі», - нагадав політик.
«Усвідомлення цієї історичної вини є частиною сьогоднішньої німецької ідентичності в нашій демократичній державі і центральним консенсусом усіх демократичних сил в нашій країні», - заявив Габріель.

Саме тому, за його словами, Німеччина заради своїх власних інтересів передає пам'ять про ці звірства молодим поколінням і не допускає релятивізації.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити