image
 |  0 5 Лютого 2018 | 08:15

Коли лучани матимуть свій симфонічний оркестр

Директор філармонії Сергій Єфіменко розповів, що симфонічний оркестр у Луцьку з’явиться не раніше, як за 5-10 років.
Та додає, що піднімати питання створення оркестру мають намір, але лише тоді, коли матимуть власну концертну залу, - пишуть Волинські новини.
Зі слів директора обласної філармонії, питання актуальне й він пояснює чому.
«Це стратегічне питання, адже обласний центр потребує симфонічний оркестр. Без нього, все одно, що без будинку культури, драмтеатру чи музею. В Україні більшість обласних центрів мають свої симфонічні оркестри, такі, як ми - «безоркестерні», ще рівненчани», - каже чоловік.
«Зауважу, що ідейно прохання містян важливе, хоча сформоване не зовсім правильно. Бо ми обласний заклад і тому оркестр при нас не може бути міським. Вже тоді такий можна створювати при Палаці культури й фінансувати з міської казни. Якщо ж говорити про оркестр при Волинській філармонії, то він матиме більше коло діяльності, адже зможе функціонувати не тільки в Луцьку, хоча усі обласні недільні концерти зазвичай відбуваються саме в місті», - пояснює директор філармонії.
«Ми мріємо про те, щоб створити свій оркестр, але філармонія немає концертного залу й зараз орендуємо ті чи інші приміщення. А створювати концертну залу пробували кілька разів», - каже чоловік.
«Ще при СРСР підготували проект реконструкції нашого приміщення, кошти на це вже закладали в Москві. Мало бути таке ж велике приміщення, як зараз драмтеатр в Луцьку. Втім, відбулися зміни, Україна здобула незалежність і союзний проект втратив можливість подальшої реалізації. Ми це питання піднімали неодноразово. Далі взявся за реалізацію наміру покійний губернатор Борис Клімчук, який у в 2013 році дав розпорядження розробити проектно-кошторисну документацію. Проте війна в країні усе змінила», - каже Сергій Єфіменко.
«На щастя, до цього питання знову повернулися депутати обласної ради й під час засідання постійних комісій винесли позитивне рішення, аби виділити мільйон гривень на проект реконструкції. Якщо гроші таки виділять на сесії, документацію виготовлять, то ми ставитимемо питання про будівництво зали», - каже директор філармонії.
Симфонічний оркестр, зауважує Сергій Єфіменко, є ознакою цивілізованості, адже розвиток культури є духовним здоров’ям нації.
«У розвинених країнах ЄС філармонії працюють за таким принципом: є гарне приміщення та симфонічний оркестр, вони постійно працюють над різними концертними програмами та запрошують до себе солістів. Ми ж маємо різні колективи та багато їздимо по районах. Це добре, звісно, однак симфонічного оркестру нам не вистачає. Я сподіваюся, якщо депутати обласної ради не змінять своєї зацікавленості, то за років 5-10 матимемо залу, а тоді вже й симфонічний оркестр», - вважає директор обласної філармонії.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити