image
 |  0 5 Лютого 2018 | 15:15

У Луцьку націоналісти пікетували польське консульство

5 лютого ВО "Свобода", "Народний контроль", "Правий Сектор" та "Національний корпус" разом з лучанами та представниками громадських організацій провели акцію перед консульством Республіки Польща в Луцьку на знак протесту проти ухвалення польськими Сеймом і Сенатом змін до закону про Інститут національної пам'яті Польщі, що принижують українську національну гідність, ставлять під сумнів право українців на власну державу і боротьбу за незалежність, передбачають кримінальне переслідування за бандерівську ідеологію.
Про це повідомляє власкор ВолиньUA.
"Ми зібралися тут, що висловити українську позицію щодо антиукраїнської політики Польщі. Нещодавно польський парламент ухвалив відверто ворожий до України акт, який заперечує право українців на власну державу і боротьбу за незалежність. В ньому містяться прямі вказівки на територіальні претензії Варшави. Українські землі називаються Східною Малопольщею. А усі, хто боровся за незалежність України у середині минулого століття, оголошуються злочинцями. При цьому Польща свідомо закриває очі на власні злочини. На численні факти співпраці з Третім Рейхом у 30-ті роки 20-го століття. Хочу нагадати польським політиками, що коли у 1935 році помер Юзеф Пілсудський, то у нацистській Німеччині оголосили траур. Польща разом з Третім Рейхом брала участь в окупації Чехії. А тепер поляки повчають нас, кого нам шанувати і як нам бачити минуле", - зазначив у виступі голова Луцької міської організації ВО "Свобода" Микола Федік.

Свободівець додав, що сучасна політика Польщі є абсолютно безвідповідальна недалекоглядна і руйнує концепцію Балто-Чорноморського союзу, який міг би стати одним з геополітичних центрів Європи. Також Микола Федік відзначив, що його вразила позиція депутатів Луцької міськради, які відмовилися реагувати на рішення польського сейму.
"Таке враження, що вся польська політична еліта загинула у катастрофі під Смоленськом. І тепер Польщею керують особи, які не здатні адекватно сприймати геополітичну реальність. Антиукраїнська політика Польщі веде до відродження польського шовінізму. Але полякам не варто забувати, що поразка України завжди обертається поразкою Польщі", - наголосив перший заступник Волинської облради свободівець Олександр Пирожик.

Також перед присутніми виступили представники "Народного контролю", "Правого сектору", "Національного корпусу" та Братства ОУН-УПА імені Клима Савура. У виступах вони наголошували, що будувати відносини з Польщею можна тільки на рівноправних умовах.
"Коли українці і поляки спільно виступали проти ворогів, вони завжди перемагали. Коли ж поляки діяли підступно проти українців, то поляки зазнавали поразки і втрачали свою державність. Це мало б розуміти польське керівництво, яке проводить безглузду політику", - наголосив депутат Луцької міськради Павло Данильчук.
Заяву щодо ворожих до України змін до «Закону про Інститут національної пам'яті ‒ Комісію з переслідування злочинів проти польського народу» і деяких інших законів зачитав голова Волинського осередку "Національного корпусу" Андрій Дяченко. Потому учасники акції  передали її до польського консульства та висловили сподівання на те, що українська позиція буде донесена до польського президента.



 
 
 
 
 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити