image
 |  4 7 Лютого 2018 | 17:18

Без негайної мобілізації Росія захопила б Україну до весни 2014, - Тенюх

Екс-міністр оборони Ігор Тенюх заявив, що якби у 2014 році не провів збройні сили у повну бойову готовність, то частина окупованих Росією українських територій була б значно більшою.
Про це 07 лютого 2018 року повідомляє сайт «Українська правда».
Про це він розповів в Оболонському райсуді Києва, який розглядає справу Віктора Януковича про державну зраду.
За його словами, якби збройні сили не були переведені у повну бойову готовність, не проведені навчання та не оголошена мобілізація, то вже б до 8 березня 2014 року лінія окупованих територій в Україні була б значно більшою.
Перше, що я зробив, заступивши на пост керівника Міноборони, це оголосив негайне зібрання всіх збройних сил і переведення їх у повну бойову готовність, а також провів навчання на полігонах під назвою «Весняна злива», - сказав Тенюх.
Також я перегрупував ЗСУ у відповідності із тим переміщенням і з тими угрупованнями, які Росія розташовувала на кордонах з Україною, починаючи від Чернігова і закінчуючи Мелітополем та Кримом, - зазначив він.

За його даними, на той момент у бойовій готовності перебувало близько шести тисяч українських військових, тоді як мало б бути 20 тисяч.
Тенюх додав, що тоді дав доручення головному інспектору Міноборони, щоб він провів розслідування щодо зниження боєздатності ЗСУ.
Таке розслідування було проведено у 15-денний термін і його результати передані під грифом «цілком таємно» до ГПУ.  Воно показало стан ВСУ на той час, - зауважив екс-міністр.

Також  він заявив, що виступав у Верховній Раді з заявою про введення військового стану в країні та про повну мобілізацію.
За словами Тенюха, ЗСУ мали розпочати військові дії згідно до Конституції України. Одначе, зважуючи на те, у якому стані була тоді армія, було ухвалено рішення про часткову мобілізацію.
Якби ми цього не зробили, якби не підняли за два тижні всі наявні у нас військові сили, та не перегрупували їх на пункти від Чернігова до Мелітополя, то та операція, яку задумувала Росія по бліцкригу, була б успішною і лінія так званих «ОРДЛО» була б до самого Дніпра, - сказав Тенюх.

Він також розповів, що 3 березня 2014 року мав телефонну розмову з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу, у якій попередив його про те, що українські військові будуть відкривати вогонь про військових і цивільних, які спробують увірватися у військові частини.
На що Шойгу мені відповів, що їх там нема, а то все «самооборона». наступного разу я з ним мав розмову вже після захоплення штабу Військово-морських сил.

Тенюх, зазначив, що навіть після цього, Шойгу продовжував говорити, що військових РФ у Криму нема.
Він додав, що багато українських військових у Криму ігнорували накази Міноборони і не відкривали вогонь при спробі сторонніх осіб увірватися до військових частин.
За його словами, вони мали на це право, оскільки будь-який чужинець-військивий, який вривається в адмінбудівлі є агресором і повинен отримувати відповідну відсіч.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити