image
 |  0 7 Лютого 2018 | 09:59

На Волині через південноамериканську томатну міль ліквідували 12 тон помідорів (ФОТО)

В січні 2018 року на Волині зафіксовано 2 випадки виявлення регульованого шкідливого організму в імпортних вантажах.
Про це 07 лютого 2018 року повідомили у ДПСС України у Волинській області.
Зокрема, 5 та 19 січня 2018 у партіях вантажу, а саме помідори свіжі, походженням з Туреччини було виявлено ентомологічний карантинний організм, відсутній на території України – південноамериканську томатну міль (Tuta absoluta Meyr.).
З метою недопущення поширення карантинного організму, який відсутній на території України, одна партія вантажу в кількості 12,281 тонн була утилізована на території області, інша у кількості  21,07 тонн повернута у країну походження – Туреччину.
Південноамериканська томатна міль (Tuta absoluta Meyr.) - небезпечний шкідник овочевих культур закритого і відкритого грунту. Батьківщиною шкідника є Центральна Америка. За останній час шкідник активно поширився, внаслідок чого, на даний момент масово зустрічається в Південній Америці, Європі та країнах Середземномор'я. Є об'єктом карантину в багатьох країнах.
Широкий поліфаг, пошкоджує рослини з 33 ботанічних родин. Найбільшу шкідливість проявляє на томатах, вражаючи листовий апарат, стебла і плоди. Також, вражає масово картоплю, баклажани, перець, інші пасльонові.
Гусениці шкідника живляться на всіх частинах рослин  і пошкоджують рослини на всіх стадіях росту. Вони утворюють великі міни на листках, вигризають довгі ходи в стеблах і пагонах, зелених і дозрілих плодах, спричинюючи значні втрати врожаю як у теплицях, так і у відкритому ґрунті. Це дуже небезпечний шкідник, здатний за напрочуд короткий термін знищити від 50 до 100% урожаю.
Вантажі свіжих томатів, баклажанів, перцю, а також садивний матеріал рослин-господарів (розсада, декоративні Solanaceae в горщиках) імпортного походження вважаються основними шляхами проникнення південноамериканської томатної молі.
Метелики томатної молі сіруватого кольору (можливі варіації від сріблястого до коричневого кольору) з чорними симетричними плямами на передніх, вузьких крилах і з довгими ниткоподібними вусиками на голові. Довжина тіла складає біля 6-7 мм. Розмах крил 8-12 мм. Яйця кремово-жовтого кольору, мають овально-циліндричну форму. Дрібні, завдовжки близько 0,35 мм і шириною 0,22 мм. Розташовуються, як правило, на нижній стороні листя. За рік можливий розвиток 10-12 генерацій південноамериканської томатної молі. В залежності від природньо-кліматичних умов розвиток однієї генерації триває 29-38 днів. Міль активна в нічний час, а вдень метелики ховаються в листі рослин. Самка відкладає яйця на нижню сторону листя і на стебла. Зимує шкідник у вигляді яйця, лялечки або дорослої молі.
Заходи боротьби: завезення імпортного посадкового матеріалу і плодів томатів із зон вільних від південноамериканської томатної молі; знищення бур’янів, міжрядні обробки, видалення з поля рослинних залишків після збирання врожаю, глибока зяблева оранка; застосування феромонних пасток; використання інсектицидів системної та контактної дії.
У разі підозри на виявлення південно-американської томатної молі звертайтесь до управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області  за адресою: Волинська обл., м.Луцьк, вул.Вахтангова, 10 В, тел. (0332) 77-24-01.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити