image
 |  0 7 Лютого 2018 | 08:59

Рішення залишити Крим без бою прийняли Пашинський і Полторак, - протокол допиту екс-глави Міноборони Тенюха

Остаточне рішення про виведення українських військ з Криму без опору було прийнято в ході засідання РНБО 23 березня 2014 року з ініціативи тодішнього глави Адміністрації президента Сергія Пашинського і колишнього керівника Нацгвардії України, а нині міністра оборони Степана Полторака. Про це 07 лютого 2018 року повідомляє сайт «Українські новини». Таку заяву зробив на своїй сторінці в Фейсбук адвокат Віктора Януковича Віталій Сердюк, посилаючись на скан-копії протоколу допиту колишнього в.о. міністра оборони Ігоря Тенюха, які він також публікує. В опублікованих адвокатом Януковича фрагментах протоколу допиту адмірала Тенюха екс-глава Міноборони, зокрема, надав слідчим ГПУ такі відомості:
Після захоплення штабу ВМС на засіданні РНБО 23.03.2014 я доповів обстановку по Криму, про результати розгортання ЗСУ в районі Широкого Лана і жорстко виступив з пропозицією йти на прорив до Криму. У відповідь Сергій Пашинський сказав: з Міністром все ясно, він хоче війни, заслухаємо інших членів. Відразу ж після мене виступив Степан Полторак, який був командувачем НГУ. Дослівно він сказав: Пропоную з гордо піднятими прапорами виводити наші частини з Криму. У відповідь я сказав, що краще застрелитися і в такому випадку я готовий подати у відставку негайно.
Згадуючи обставини іншого ключового засідання РНБО, яке відбулося місяцем раніше, 28 лютого 2014 р., Тенюх заявив в протоколі допиту, що всі пропозиції військових з оборони півострова блокувалися Арсенієм Яценюком, на той момент вже призначеним на посаду прем'єр-міністра України.
Після того, як я озвучив питання про розгортання військ - це викликало велику протидію з боку, перш за все, Тимошенко Ю.В., яка виступила з запереченням про те, що я не розумію всієї ситуації, що це спровокує Росію і що потрібно дивитися не тільки на Крим, а й на всю Україну, - згадує Тенюх. - Яценюк А.П. підтримував Тимошенко... У своїх запереченнях Яценюк сказав, що це спровокує Росію на повномасштабне вторгнення, а тому він не дасть Міністру оборони розв'язати третю світову війну. Я запитав, чи подивляться хоча б розроблений нами план, на що я нічого не почув у відповідь.
Колишній глава Міноборони також вказує, що тодішній глава Кабміну також заблокував пропозицію військових направити до Криму спеціальну урядову комісію, яка повинна була врегулювати ситуацію в регіоні, як і не підтримав пропозицію почати масштабне розгортання військ на півночі, сході та півдні континентальної частини України.
Я звертав увагу присутніх (глава СБУ, глава СЗР, начальник Генштабу, міністр внутрішніх справ) на те, що необхідно створити урядову комісію, представники якої повинні вилетіти до Криму і звідти керувати процесами, які відбуваються на півострові, - зазначає Тенюх. - У  відповідь Яценюк А.П. сказав, що це недоцільно робити, оскільки таких представників заарештують в Криму. Це ще одне свідчення, як фактично здавався Крим і зраджувалися його жителі, - підсумував в протоколі допиту колишній глава Міноборони.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити