image
 |  2 8 Лютого 2018 | 10:31

У Володимирці відзначили річницю першого наступального бою УПА (ФОТО)

7 лютого 2018 року делегація волинян у складі 30 осіб на чолі з першим заступником голови Волинської обласної ради свободівцем Олександром Пирожиком узяли участь в урочистих заходах з нагоди 75-річчя першого наступального бою Української повстанської армії в селищі Володимирець Рівненської області.
До складу делегації з Волині увійшли представники ветеранського хору «Посвіт», обласних ветеранських організацій – Волинського братства ветеранів ОУН-УПА імені полковника Клима Савура, Волинського ветеранського товариства політв’язнів і репресованих, представник Українського інституту національної пам’яті у Волинській області Леся Бондарук.
Присутні взяли участь у відкритті пам’ятного знаку з нагоди першого бою УПА в селищі Володимирець, оглянули виставку документів та експозицію місцевого краєзнавчого музею, скуштували кулешу в повстанському курені, взяли участь у брифінгу «Перший бій УПА: крізь призму поколінь».
«Зродившись на Волині, УПА вже в другій половині 1942 року мала декілька локальних сутичок із німецькими, російськими та польськими окупантами, які, проте, носили радше оборонний характер. 7 лютого 1943 року у Володимирці відбувся добре спланований перший наступальний бій УПА, в ході якого повстанці звільнили від німецьких окупантів селище Володимирець і декілька сіл округи. Перед упівцями були поставлені бойові завдання – і вони були виконані. Цим боєм УПА фактично відкрила фронт системної боротьби за визволення українських земель від окупантів», – наголосив у своєму виступі під час брифінгу Олександр Пирожик.

Урочистості завершилися регіональним фестивалем повстанської пісні «Повстанський гомін», у якому взяли участь 22 колективи художньої самодіяльності. Тріумфально виступив на фестивалі ветеранський хор «Посвіт» Палацу культури міста Луцька (засновник і керівник – Ростислав Кушнірук, художній керівник і диригент – Алла Гас). Луцькі хористи повезли додому фестивальний диплом І ступеня.



Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити