image
 |  0 9 Лютого 2018 | 08:15

АвтоЗАЗ може припинити роботу через брак замовлень

Корпорація «Укравто» (Київ) готова законсервувати виробництво на «Запорізькому автомобільному заводі» (ЗАЗ, ПАТ «Промавтоінвест», Запоріжжя). Про це повідомляє hromadske.ua.
«Наразі ЗАЗ намагається шукати будь-які замовлення — випускати непрофільну продукцію, веде переговори про складання тракторів корейської фірми LS. Всі ці дії спрямовані на збереження підприємства і колективу, на збереження промислового потенціалу Запорізької області і України. Але, якщо в найближчий час ситуація не зміниться, єдиним виходом дійсно буде консервація виробництва і припинення існування в Україні автомобілебудівної галузі як такої», — повідомили в прес-службі корпорації на запит Громадського.
В «Укравто» нагадали, що завод закінчив 2017 рік з великими збитками (170 млн гривень збитків за 9 місяців, розрахункова сума збитків в річному звіті складе близько 296 млн гривень, з урахуванням збитків від переоцінки кредитного портфеля). Станом на січень у «ЗАЗ» заборгованість за кредитами — 3 млрд грн і 24 млн доларів США.
Торік було вироблено 1674 автомобілі при проектній потужності 150 тисяч авто на рік. На заводі працює всього 1350 людей, але вони зайняті не повний тиждень.
У 2008 році в Україні продавалося 623 тисяч нових автомобілів, з яких 258 тисяч авто були виробництва ЗАЗ. За минулий рік ринок склав всього 80 тис. авто, з яких ЗАЗ зміг реалізувати 1673 нових автомобілів.
ПАТ «Промавтоінвест» (раніше ПАТ «Запорізький автомобільний завод», Запоріжжя) — найбільший в Україні автомобільний завод. Входить в корпорацію «Укравто» (Київ) бізнесмена Таріела Васадзе. «Укравто» також контролює декілька компаній-імпортерів та дистрибюторів іноземних легкових автомобілів.
У 2017-му АвтоЗАЗ перестав виробляти Lanos через масовий ввіз старих авто на єврономерах.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити