image
 |  7 9 Лютого 2018 | 19:11

«МІФ» про оперного співака Сліпака, загиблого на Донбасі, виходить у прокат (ВІДЕО, ФОТО)

У четвер, 8 лютого, в Києві відбулася прем'єра документального фільму «Міф» про життя оперного співака Василя Сліпака, який загинув у червні 2016 року у війні на сході України від кулі снайпера.
Про це 09 лютого 2018 року повідомляє сайт «Цензор.НЕТ».
Київська прем'єра ознаменувала вихід фільму у всеукраїнський прокат.
Як повідомляє кореспондент Цензор.НЕТ, на прем'єрі були присутні автори і герої фільму. Композитори фільму Едуард Приступа та формація NOVA OPERA виконали свою музику перед початком показу.
Прем'єру відвідали Міністр культури Євген Нищук, міністр інфраструктури Володимир Омелян, представники посольств Японії, Австрії, В'єтнаму, Великої Британії, Німеччини та інші почесні гості. Після прем'єри разом зі знімальною групою на сцену запросили побратимів Василя Сліпака.
Василь Сліпак - український оперний співак, соліст Паризької національної опери, волонтер, учасник бойових дій під час війни на сході України в складі добровольчого українського корпусу «Правий сектор». Герой України (2017), кавалер ордена «Золота Зірка». На фронті вибрав собі псевдонім «Міф» - скорочено від імені своєї улюбленої партії Мефістофеля.
[embed]https://youtu.be/BwJfOmrMxN0[/embed]
Фільм «МІФ» створений за підтримки Держкіно України та благодійників з усього світу.
Режисери фільму Леонід Кантер та Іван Ясній розповіли про процес створення картини.
Через тиждень після загибелі Василя ми вже почали роботу над фільмом. Через два тижні - ми вже знімали на фронті. Думаю, що кожен, хто дізнавався історію життя Василя Сліпака, розумів, що це буде неймовірний фільм. Якби цю історію придумати, то ніхто б не повірив! Адже це історія не тільки неймовірно щасливого життя, а й неймовірної загибелі. Оперні співаки рідко гинуть від кулі снайпера на фронті, - розповів Кантер.

За його словами, під час спілкування з друзями і колегами Василя у Франції знімальна група не завжди знаходила розуміння.
У Франції виникали питання, чому фільм знімаємо саме ми, і хто ми взагалі такі. Але для нас ключем став Орест, брат Василя. Він відкривав нам контакти для всіх важливих людей у житті Василя. Всі близькі друзі Сліпака знають багато про цю війну. Але мало хто розділяв і розділяє погляди Василя. Але французи їх не розділяють тільки тому, що це їх безпосередньо не стосується. Наприклад, коли ми зустрілися з Гійомом, також оперним співаком, другом Василя. Він почав говорити: «Звичайно, оперним співакам не потрібно йти на фронт». Я запитав: «А якби напали на Францію, як би ти поводився?». Він розчервонівся, каже: «Та я б уже завтра пішов захищати ...», - розповів Кантер.

Фільм побудований у формі розповіді старшого брата Василя, Ореста. В цілому робота над фільмом тривала 17 місяців.
Перші півроку ми знімали власне відео і збирали архіви, - уточнив режисер. - Але так вийшло, що ми отримували відео до останніх днів перед виходом фільму. Є фантастичні кадри, коли Василь у Франції виходить на сцену з жовто-синім прапором на плечах . Ми були шоковані, бо так, як правило, виходять спортсмени. А тут оперний співак під оплески вийшов з прапором. Але ці кадри вже не потрапили до фільму.

У фільмі використані унікальні архівні кадри про початок кар'єри Сліпака, життя в Парижі і волонтерську діяльність. Найбільш вражаючими є кадри його поранення й останніх хвилин життя, зняті аматорською військовою камерою.
[embed]https://storage2.censor.net.ua/video/3/090218_mif.mp4[/embed]
Перед початком показу була оголошена хвилина мовчання в пам'ять про побратимів Василя, загиблих за час зйомок фільму.
Співавтор фільму Іван Ясній повідомив:
З початку зйомок пройшло майже півтора року. Був момент, коли ми вирішили, що спершу потрібно їхати на передову, в місця, де воював Василь. Ми дізналися, що у бійця з позивним «Розписний» є відео, яке він знімав в останні хвилини життя Василя. Ми домовилися, що він надасть нам ці кадри. З часом ми знову приїхали на передову і коли запитали, де «Розписний», нам сказали, що він вчора загинув. З нашого фільму в живих вже немає чотирьох воїнів.

Слоган фільму «За що загинув Василь Сліпак». В кінці картини різні друзі, побратими, викладачі та колеги Василя дають свої оцінки, які часом дуже різняться, чому і за що загинув Василь Сліпак.
Режисери позитивно оцінили перспективи прокату фільму.
Хочу подякувати всім кінотеатри за те, що вони стали українськими. Раніше українські документальні фільми в принципі не виходили в прокат. Тому вони пішли на ризик. Українське кіно є! І українські кінотеатри є: відтепер треба переконатися, що є український глядач. Ми чекаємо його. Виходячи з того, що відбувалося на допрем'єрних показах, то думаю, що жоден кінотеатр не пошкодує. На сході люди дуже добре приймають фільм. Спочатку мене шокував Харків, потім Дніпро, Херсон, Одеса. Ми думаємо, що там людям все одно, але насправді навпаки, - сказав Леонід Кантер.

З 8 лютого «МІФ» в прокаті в 30 містах України, зокрема у луцькому Multiplex (у кінотеатрі «Промінь»).

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити