image
 |  4 10 Лютого 2018 | 14:43

Із Ліберії вивели всіх українських миротворців

Дія мандата місії ООН у Ліберії завершується, тому український 56-й окремий вертолітний загін місії ООН повертається до України, повідомили в Генштабі ЗСУ.
Про це 10 лютого 2018 року повідомляє сайт «ГОРДОН».
Миротворча місія Збройних сил України у Ліберії, яка тривала 14 років,  завершилася, українські військові повертаються на батьківщину. Про це повідомили в прес-службі Генштабу ЗСУ у Facebook.
Український 56-й окремий вертолітний загін місії ООН у Ліберії, який виконував завдання в цій африканській країні із січня 2004 року, повертається додому. Відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН, у квітні цього року завершується дія мандата місії ООН у Ліберії, тому усі військові та поліцейські підрозділи будуть виведені з країни, – пояснили в Генштабі.

Вони зазначили, що 24 січня 2018 року український екіпаж вертольота Мі-8 виконав фінальний політ над містом Монровія. У Ліберії українські військові забезпечували супровід наземних колон, транспортні та пасажирські перевезення, проводили повітряне патрулювання, медичну евакуацію та пошуково-рятувальні операції.
2004 року Україна відправила до Ліберії 14 вертольотів: шість Мі-24 і вісім Мі-8, а також 260 воїнів-миротворців. Пізніше чисельність загону збільшили до 301.
2010 року авіаційну групу бойових вертольотів Мі-24 зі складу 56-го окремого вертолітного загону було спрямовано до сусіднього Кот-д'Івуару. Українські військові у Кот-д'Івуарі виконували бойове завдання щодо знищення важкого озброєння і вогневих позицій повстанців на території військової бази Акведо.
У Ліберії українські миротворці були єдиними, хто виконував пошуково-рятувальні завдання. За час місії вони врятували життя шести місцевих жителів. У міру стабілізації ситуації в Ліберії український контингент поступово скорочували.
2018 року там залишилися всього три військово-транспортні вертольоти Мі-8 і 105 військовослужбовців.
За 14 років миротворчої місії пройшло 23 ротації українських військових. За цей час екіпажі здійснили понад 55 тис. вильотів, провівши в африканському небі приблизно 60 тис. годин. У Ліберії пройшли службу понад 5,5 тис. українських військових.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити