image
 |  2 12 Лютого 2018 | 17:21

Права споживача: речі у сховок можна не класти, а охорона не має права заглядати у сумку

Щодня  нам  доводиться робити  покупки  в  різних  магазинах.  Тож  і  співпраця  з  продавцями  і  підприємцями  має  велике  значення.  Від  якості  обслуговування в  магазині  залежить,  чи  повернеться  сюди  покупець  чи  минатиме  стороною  таку  торгову  точку. Нерідко,  клієнти, опинившись  у  складній  ситуації,  не  знають  як  себе захистити.  Чи  мають  право  повернути  неякісний  товар?  Як  вийти  з  конфліктної  ситуації  і  довести,  що  правда  на  боці  покупця?  Насправді,  в  законодавстві  України  чітко  прописано  права  і  покупців,  і  продавців.  Пояснює   начальник  Іваничівського  бюро  правової  допомоги  Надія  Адамович.
 -  Бувають випадки, що через власну необережність покупець розбиває скляну тару в супермаркеті або  пошкоджує  інших  товар.  Як  бути  в  такій  ситуації?
- Питання випадкового знищення та випадкового пошкодження майна врегульовані статтею 323 Цивільного кодексу України.  Передбачено, що ризик випадкового знищення та випадкового пошкодження (псування) майна є  завжди,  але  відповідальність  несе його власник, якщо інше не встановлено договором або законом.  Тобто за  випадково розбиту пляшку, чи розірвану упаковку покупець не несе відповідальності.
- Чи можуть працівники магазину заборонити обмацувати та оглядати товар?
-  У магазинах одягу та й на ринках часто можна почути: «Не торкайтеся до речей, ми вам самі їх покажемо чи розкажемо!». Такі зауваження є необґрунтованими, адже кожен покупець має право, згідно з частиною 2 статті 700 Цивільного кодексу України, до укладання договору купівлі-продажу оглянути товар, вимагати проведення в його присутності перевірки властивостей товару або демонстрації користування товаром, якщо це не виключено характером товару і не суперечить правилам роздрібної торгівлі. У Правилах роздрібної торгівлі непродовольчими товарами (пункт 11 розділу 2) зазначено, що продавець зобов’язаний  створити  споживачу зручні   умови  для  ознайомлення,  вибору  та  примірки  речей. Також частина 2 статті 17 Закону України «Про захист прав споживачів» зобов’язує продавця всіляко сприяти споживачеві у вільному виборі продукції.
- Адміністрація магазинів та супермаркетів наполегливо рекомендує залишати речі в камерах схову, чи правомірно це?
- Адміністрація торговельного закладу не може вимагати від вас використовувати камеру схову. Є випадки коли громадяни залишили в камері свої речі, а вони зникли, відповідальність за це несе магазин відповідно до глави 66 Цивільного кодексу України.
-  Якщо при виході з магазину охорона хоче оглянути  речі, наприклад сумку, що робити в такій ситуації? Чи правомірно це?
- Пам’ятайте, що оглядати ваші особисті речі або обшукувати сумку можуть лише працівники поліції, а не охорона в супермаркеті чи в магазині. Огляд стосується і чеків, котрі на виході з супермаркету теж залюбки перевіряють. Чек є приватною власністю, як і придбані вами товари. Якщо в охоронців виникають сумніви чи підозри щодо вашої особи, то в них є змога слідкувати за вами за допомогою камер спостереження. Якщо з вами все-таки стався такий інцидент вимагайте  виклику  поліції.
   - Які існують гарантії, терміни і зобов'язання, якщо придбаний товар не підійшов  або  є не належної якості?
-   Право обміняти чи повернути товар належної якості передбачене ст. 9 Закону України «Про захист прав споживачів». Придбаний товар можна повернути  у магазин (або обміняти його на інший аналогічний), якщо дотримані наступні умови повернення товару:
-  його немає у переліку тих товарів, що не підлягають обміну та поверненню;
- він не використовувався, і зберігся у тому вигляді, якому його придбавали;
- пройшло менше двох тижнів з моменту придбання товару;
- є касовий або товарний чек.
Всі ці умови вичерпні. Тобто, якщо вони дотримані, можна сміливо йти в магазин.
   - Які товари повернути не можна?
-  Повернути не можна продовольчі товари, лікарські препарати та засоби, предмети сангігієни, а також деякі непродовольчі товари, зокрема, дитячі іграшки і товари для немовлят, тканини, килимові вироби метражні, білизна натільна та постільна, друковані видання, пиломатеріали, записані DVD-диски, інструменти для манікюру, педикюру, ювелірні вироби.  Перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню) затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.94 N 172 .
   - Є випадки, коли громадянин купив товар, а згодом зрозумів, що ця річ йому не підходить, що робити в такому випадку?
- Згідно закону, товар належної якості можна повернути назад в магазин протягом 14 днів за умови, що ви ним не користувалися. Якщо з будь-яких причин товар вам не підійшов, ви можете обміняти його на аналогічний. Але якщо «аналогічного» потрібного вам в магазині не виявиться, то ви маєте право на свій розсуд: придбати на витрачену суму інші товари з цього магазину, або повернути собі гроші за товар, або попросити продавця поінформувати, коли з’явиться товар, який влаштує вас за кольором, розміром тощо.
До  речі, два тижні – стільки закон дає покупцю часу, аби повернути товар належної якості. Далі повернення товару можливо тільки за гарантією.
   - Що варто знати про гарантійний ремонт?
- Гарантійний ремонт також має деякі процедурні особливості, про які не всі знають. Так, усунути недоліки товару зобов'язані протягом 14 днів з дати пред'явлення вимоги (або за згодою сторін в інший строк).
Для деяких товарів, в тому числі, для мобільних, холодильників, комп'ютерів, Кабінет Міністрів України зобов'язує продавця і виробника створювати так званий обмінний фонд товарів, з якого за письмовою вимогою споживача йому надається товар аналогічної марки (моделі, артикулу, модифікації).
 - Куди звертатись покупцям, коли виникають спірні питання або є факт порушення їх прав?
- Для захисту прав споживачів можна звернутись до управлінь чи відділів Держпродспоживслужби, також громадяни можуть отримати правову допомогу з питань захисту прав споживачів в місцевих центрах та/або в бюро правової допомоги.
 
 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити