image
 |  2 13 Лютого 2018 | 10:38

Манафорт був глибоко залучений до управління Україною, – журналіст

Екс-радник екс-президента України Віктора Януковича, колишній глава виборчого штабу президента США Дональда Трампа під час роботи в Україні Манафорт активно брав участь у дискусії про Європейський союз і Угоду про асоціацію, а також у процесі над лідером «Батьківщини» Юлією Тимошенко, розповів американський журналіст Френк Фоер.
Про це 13 лютого 2018 року повідомляє сайт «ГОРДОН».
Колишній радник Партії регіонів та екс-президента України Віктора Януковича Пол Манафорт був глибоко залучений до управління країною. Про це в інтерв'ю «Громадському» розповів американський журналіст Френк Фоер, автор розслідування про діяльність Манафорта в Україні, раніше опублікованому The Atlantic.
Коли я був у Києві, бачив деякі файли та записи розмов. І це було вражаюче. Наприклад, у Міністерстві юстиції я міг бачити роботу Манафорта: він допомагав редагувати прес-релізи й документи. Отже, це аж ніяк не були поверхневі стосунки із президентом України. Він був глибоко залучений до управління країною, – наголосив журналіст.

Він додав, що Манафорт активно брав участь у дискусії про Європейський союз і Угоду про асоціацію. За словами Фоера, радник фактично став посередником між Міністерством закордонних справ України та Януковичем.
Пізніше Янукович фактично обмежив доступ до себе, зберігши стосунки лише із сім'ю, та перестав говорити з деякими міністрами. Манафорт зі свого боку мав цю особливу перевагу – поговорити з Януковичем. Якщо, скажімо, міністр закордонних справ хотів повідомити щось Януковичу, він залучав Манафорта, – розповів журналіст.

Щодо роботи політичного консультанта в Мін'юсті України, вона була переважно зосереджена на процесі над лідером «Батьківщини» Юлією Тимошенко, підкреслив публіцист.
Це переважно стосувалося справи Тимошенко. Головне, що Манафорт зробив для Януковича, – намагався виправдовувати ув'язнення Тимошенко. Він працював із юридичною компанією Skadden, Arps і Грегором Крейгом, а ті готували юридичне обґрунтування переслідування екс-прем'єрки. Також Манафорт шукав спосіб створити кращу візуальну картинку всього, що стосувалося позбавлення волі Тимошенко. Це була одна з його основних цілей, – зазначив Фоер.

У жовтні 2011 року Печерський суд Києва визнав Тимошенко винною в перевищенні службових повноважень і засудив її до семи років ув'язнення. Політика звільнили 22 лютого 2014 року на підставі постанови Верховної Ради.
У 2000-х роках Манафорт, який консультував в Україні Партію регіонів, прем'єр-міністра, а згодом президента Віктора Януковича, співпрацював із холдингом мільярдера Ріната Ахметова СКМ. За даними Bloomberg, він повідомив у міністерство юстиції США, що одержав від Партії регіонів $17,1 млн. Ім'я Манафорта фігурує в «чорній бухгалтерії» Партії регіонів.
За даними Associated Press, із 2006-го до 2009 року Манафорт таємно працював на мільярдера Олега Дерипаску в інтересах президента РФ Володимира Путіна. За даними агентства, він розробив стратегію, яка передбачала дискредитацію антиросійської опозиції в пострадянських країнах.
Із березня до серпня 2016 року Манафорт займався виборчою кампанією президента США Дональда Трампа.
30 жовтня 2017 року Манафорта і його заступника Ріка Гейтса звинуватили у змові проти Сполучених Штатів. Їм висунули обвинувачення за 12 пунктами і відправили під домашній арешт. За даними слідства, Манафорт і Гейтс згенерували десятки мільйонів доларів доходу внаслідок їхньої роботи в Україні. Перший відмив понад $18 млн, а другий – понад $3 млн.
У грудні суд дозволив Манафорту переїхати до Флориди і зобов'язав носити електронний браслет.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити