image
 |  4 13 Лютого 2018 | 12:43

Побалакали, сіли і заплакали, - Жданов про законопроект «Про національну безпеку України»

Терміновості в ухваленні законопроекту «Про національну безпеку України» наразі немає.
Про це 13 лютого 2018 року сайту «ГОРДОН» сказав у коментарі колишній офіцер оперативного управління Генштабу ЗСУ, полковник запасу Олег Жданов.
Президентський законопроект «Про національну безпеку України» не є настільки значущим, як військова доктрина і програма розвитку Збройних сил країни, заявив у коментарі виданню «ГОРДОН» колишній офіцер оперативного управління Генштабу ЗСУ, полковник запасу Олег Жданов.
У законопроекті «Про національну безпеку України» нічого нового не написали, лише узаконили концепцію, прописану у 2016 році. Фактично жодних змін немає. Додали моменти, що стосуються сепаратизму, російської агресії та можливої агресивної політики. На сьогодні – це узаконення того, що було два роки тому. Хоча саме по собі узаконення концепції нацбезпеки не настільки значиме. Потрібно дивитися, що буде написано у воєнній доктрині та програмі розвитку ЗСУ. Якщо в концепції ми говоримо про виклики, які загрожують нашій безпеці, то у воєнній доктрині розписано, як Україна протистоятиме цим викликам. Наприклад, у воєнній доктрині РФ написано, що їхні інтереси можуть виникнути в будь-якій точці світу, і вони залишають за собою право завдання превентивного ядерного удару і застосування збройних сил. Це наступальна доктрина, – зазначив Жданов.

На його думку, президентському законопроекту не вистачає деталізації.
Воєнна доктрина України мала бути готова ще вчора. У 2015 році Генштаб нібито написав нову доктрину. Однак потім ухвалили нову концепцію, а доктрини не змінили донині. Там навіть дат не переписали. У нас узагалі немає стратегії розвитку держави. Боротьба з корупцією? Це не ціль для держави. Та сама реформа ЗСУ – що ми хочемо здобути в підсумку? Вони не знають, тому й не можуть прописати доктрину. Це як мирний план президента. Які дати, у чому він виражається, хто виконавець? Мирний план – усе, два слова. Ми оперуємо абстрактними поняттями. Так, написали законопроект, але там немає деталізації. Отже, «побалакали, сіли і заплакали». Такий рівень професіоналізму керівництва країни. Закони ми, можливо, і гарні пишемо. Але немає механізмів їх виконання. Наприклад, у цьому проекті закону не прописано ролі Нацгвардії, – наголосив співрозмовник.

За його словами, терміновості в ухваленні законопроекту «Про національну безпеку України» немає.
Концепція має відображати виклики, які стоять перед державою, і шлях їх нейтралізації. Дві речі. А вже потім їх деталізують у відповідних документах для кожного відомства. Терміновості ухвалення конкретно цього законопроекту немає. Досить було указу президента, яким уводили в дію концепцію нацоборони і безпеки України. Щоправда, цей указ не набув розвитку. Хоча ухвалення закону – це, по суті, підвищення «рангу» документа. Вище – тільки Конституція. У такий спосіб збільшено політичну вагу цього документа, – резюмував Жданов.

17 січня члени Ради національної безпеки й оборони України (РНБО) обговорили і підтримали проект закону «Про національну безпеку України». Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що закон має узагальнити і звести до єдиного знаменника всі вже здійснені та заплановані реформи сектору безпеки й оборони України, «а також об'єднати в собі не тільки базові основи національної безпеки, але і питання демократичного цивільного контролю та основи планування в цих сферах».
У розпорядженні редакції видання «ГОРДОН» є повний текст законопроекту «Про національну безпеку України», який, за словами наших джерел, до кінця цього тижня може подати у Верховну Раду президент Петро Порошенко. Джерела запевняють, що саме цю версію документа буде зареєстровано в парламенті.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити