image
 |  4 19 Лютого 2018 | 17:38

Макфол сказав: «Юлю, не усміхайся, у тебе справи не набагато кращі!» Усі в залі засміялися, - Залмаєв

Американський політолог і дипломат Майкл Макфол під час Українського ланчу, організованого на полях Мюнхенської міжнародної конференції з безпеки, наголосив на низькому політичному рейтингу президента України Петра Порошенка та лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко. Про це 19 лютого 2018 року в коментарі виданню «ГОРДОН» розповів американський політолог, директор міжнародної некомерційної організації «Євразійська демократична ініціатива» Пітер Залмаєв.
На заході була Тимошенко. Причому коли виступав президент, вона жодного разу на нього не глянула, лише демонстративно усміхалася і дивилася в бік. Незадовго до виступу президента, коли зайшла мова про низький рейтинг Порошенка, Тимошенко заусміхалася. Макфол сказав: «Юлю, не усміхайся, у тебе справи не набагато кращі!» Усі в залі засміялися, – зазначив Залмаєв.
За його словами, на конференцію в Мюнхені також прибув лідер «Руху нових сил» Михайло Саакашвілі.
Хочу зауважити, що Порошенко дотримувався жорсткої риторики. Він знову «проїхався» по Росії. Небезпека полягає в тому, що це може привести до втоми від підходу президента України. Навіть незважаючи на те, що такий підхід багато в чому виправданий. Так, безпека Європи залежить від безпеки України. Але європейські політики втомлюються це чути. До того ж їм усе складніше аргументувати у своїх країнах збереження антиросійських санкцій. До речі, на заході був присутній Саакашвілі. І він насправді не допомагає. Саакашвілі використав конференцію для просування своїх політичних інтересів шляхом очорнення нинішнього уряду України. А це ускладнює завдання українським дипломатам. Михайла чекали на Українському ланчі. Його не було запрошено, але ми припускали, що все ж прийде, щоб там влаштувати провокацію. Не прийшов, – заявив політолог.
На його думку, Москва зобов'язана відреагувати на пропозицію колишнього генерального секретаря НАТО Андерса фог Расмуссена про введення на Донбас 20 тисяч миротворців.
Напевно, якихось особливих угод у Мюнхені укладено не було. Адже російська сторона торпедувала всі спроби України та інших членів нормандського процесу провести зустріч у цьому форматі. Але Україна зараз бере ініціативу у свої руки. Є той самий план Расмуссена, інспірований насамперед українською стороною. І Росія має відповісти на його пропозицію щодо миротворців. Водночас залишається відкритим питання: миротворці будуть розставлені по лінії розмежування сторін чи на українсько-російському кордоні? Останній варіант, звичайно, малоймовірний, оскільки ми не бачимо відповідної політичної волі Кремля, – підкреслив Залмаєв.
16–18 лютого в Мюнхені (Німеччина) проходила міжнародна конференція з безпеки. 17 лютого президент України Петро Порошенко зустрівся зі спеціальним представником Державного департаменту США щодо України Куртом Волкером і міністром оборони США Джеймсом Меттісом. Сторони обговорили введення миротворців ООН на Донбас. За даними опитування, яке у грудні 2017 року провели Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Центр Разумкова, найвищий президентський рейтинг у лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко (за неї збираються проголосувати 12,1% з тих, хто має намір брати участь у виборах). Далі йдуть чинний президент України Петро Порошенко (10,2%), лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко (7,8%), голова партії «За життя» Вадим Рабінович (7,7%), лідер Радикальної партії Олег Ляшко (6%) і голова Опозиційного блоку Юрій Бойко (5,2%). Водночас 66,7% опитаних вважають, що країні потрібні нові політичні лідери. Перший тур чергових президентських виборів в Україні має відбутися 31 березня 2019 року. 25 січня Порошенко заявив, що ухвалить рішення, чи брати участь у них, через шість місяців.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити