image
 |  0 25 Лютого 2018 | 08:21

Сьогодні виповнилося 147 років з дня народження Лесі Українки: цікаві факти з життя письменниці

25 лютого 2018 року виповнюється 147 років з дня народження відомої української письменниці Лесі Українки.
Про це 25 лютого 2018 року повідомляє сайт «Українські Новини».
Народилася Леся Українка 25 лютого 1871 року в Новограді-Волинському, в родині письменниці Ольги Косач, у якої був псевдонім Олена Пчілка. Ім'я дочки Ольги Косач - Лариса Петрівна Косач. Лариса, як і її мати, взяла собі псевдонім – Леся Українка.
Дядьком Лесі Українки був відомий український вчений, фольклорист і громадський діяч Михайло Драгоманов. Саме він вплинув на формування поглядів майбутньої письменниці.
Будучи ще дитиною, Лариса навчилася грати на роялі і почала писати свої перші вірші, а також знала іноземні мови. Завдяки своїм знанням дівчинці вдалося ознайомитися з оригіналами безлічі класичних творів світової літератури. Коли Українці виповнилося 12, вона почала друкуватися в закордонних журналах.
Починаючи з дев'ятирічного віку, Леся Українка боролася зі страшною хворобою – туберкульозом кісток. Місяцями дівчинка лежала в ліжку, прикута хворобою, з загіпсованими руками і ногою.
У маленької Лесі було чимало страхів, які вона хотіла побороти. Наприклад, щоб подолати страх ночі і темряви вона бігала в цей час доби в ліс, а також хотіла побачити там русалку.
В юному віці у Лесі з'явилося перше кохання – Максим Славинський. На момент знайомства з Максимом Українці було 15 років, а йому – 18. Через деякий час Славинський став одним із керівників Центральної Ради. Проте чоловіка чекала трагічна доля – чекісти заарештували Максима, і він помер у в'язниці. Леся Українка присвятила йому свої твори: «Стояла я і слухала весну», «Сон літньої ночі», «Хотіла б я піснею стати».
Однак справжнім коханням Лесі Українки вважають Сергія Мержинського. Він був революціонером, і так само, як і Леся, боровся з хворобою – сухотами. Але Лесі, якій було на той момент 30 років, довелося пережити смерть свого коханого. Сергій помер у неї на руках від туберкульозу легенів. А свою відому поему «Одержима» письменниця створила сидячи біля смертного ложа чоловіка.
У віці 36 років Леся Українка знайомиться зі студентом Климентом Квіткою. Він був збирачем народної творчості, зокрема пісень, і Українка запропонувала йому записати пісні, які вона знала, так зав'язалося їхнє знайомство. Незважаючи на протест сім'ї, Леся вийшла заміж за Квітку, а той, у свою чергу, довів, наскільки вона важлива йому. Квітка продав усе, що в нього було, лише б вдалося врятувати Лесю, однак навіть найкращі лікарі не могли зупинити хворобу.
Леся боролася за життя, їздила по всьому світу, шукала найкращих фахівців: в Єгипті, Греції, Німеччині, Австрії. Все було марно. Кістковий туберкульоз загострився, а Лесю почала долати нова, невиліковна хвороба нирок. Леся Українка померла 1 серпня 1913 року в Сурамі, Грузія. Похована письменниця на Байковому кладовищі в Києві.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити