image
 |  0 6 Березня 2018 | 17:30

У Раді зареєстрували цілий пакет законів щодо українських гастролерів у Росії

У Верховній Раді зареєстрували законопроект «Про особливості провадження гастрольно-концертної діяльності особами, які беруть участь у видовищних заходах на території держави-агресора та на тимчасово окупованій території України».
Про це 06 беpезня 2018 року повідомляє сайт «expres.ua».
Співавторами законодавчої ініціативи виступили віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань В'ячеслав Кириленко й 11 народних депутатів, серед яких - перший заступник голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації Ігор Лапін (фракція «Народний фронт»), голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко, голова підкомітету з питань державного боргу та фінансування державного бюджету Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Сергій Рудик (фракція «Блок Петра Порошенка») та перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Василь Амельченко (фракція Радикальної партії Олега Ляшка), повідомляється на сайті парламенту.
Передусім у законопроекті визначено, що видовищним заходом є будь-який культурно-мистецький або розважальний захід, який передбачає виступ перед глядачами та телеглядачами. Такими заходами пропонується вважати фестивалі, концерти, вистави, лекційно-концертні, розважальні програми, у тому числі телетрансляції та телезнімання, а також приватні заходи.
Відповідно до статті 2 проекту закону, про намір брати участь у видовищному заході на території Росії громадянин України має повідомити Службу безпеки України за 10 днів до його проведення.
При цьому він має надати достовірну інформацію про захід, дату та місце його проведення, а також про форму своєї участі у відповідному заході. Порушення цих вимог передбачає застосування адміністративного штрафу в розмірі від 50 до 100 мінімальних заробітних плат.
Далі СБУ на підставі повідомлень громадян про їхню участь у заходах на території Росії звертатиметься до Державного комітету з телебачення і радіомовлення з поданням про внесення громадянина України до Реєстру осіб, що провадять гастрольно-концертну діяльність на території держави-агресора та/або на тимчасово окупованій території України (далі - Реєстр).
Цей Реєстр оприлюднюватиметься та оновлюватиметься на сайті Держкомтелерадіо.
Водночас гастролери можуть подавати до СБУ заяви на виключення з Реєстру, але не раніше як за рік після їх включення до нього.
У такій заяві заявник має письмово засвідчити те, що протягом одного року до моменту подання заяви не брав участі у видовищних заходах на території держави-агресора та на тимчасово окупованій території України, а також взяти на себе зобов'язання не робити цього у майбутньому.
Його невиконання передбачає застосування адмінштрафу в розмірі від 100 до 200 мінімальних заробітних плат. До того ж, порушники будуть знову включені до Реєстру та не зможуть бути виключені з нього протягом трьох років.
Законопроектом також пропонується доповнити статтю 6 закону України «Про телебачення та радіомовлення» таким чином, щоб інформація про українських гастролерів, включених до Реєстру, обов'язково зазначалась під час теле- і радіотрансляції та в рекламі.
Так, під час трансляції або передачі, учасниками яких вони є, або ж під час трансляції аудіовізуального твору, автором чи виконавцем якого є такі особи, інформація про їхню участь у видовищних заходах на території держави-агресора та на тимчасово окупованій території України із зазначенням прізвища та імені має надаватися телеаудиторії у вигляді візуальної позначки (титрів), а радіоаудиторії - за допомогою тексту диктора.
За порушення цих вимог Національна рада з питань телебачення і радіомовлення застосовуватиме до телерадіоорганізацій санкцію «оголошення попередження». Після цього, якщо ліцензіат не усуне недоліків у визначений строк, Нацрада може оштрафувати мовників. Розмір штрафу - 10% від ліцензійного збору.
Окрім того, стаття 8 закону «Про рекламу» може бути доповнена абзацом про заборону рекламувати гастрольний захід, учасником якого є особа, включена до Реєстру, або поширювати рекламу товару, який містить музичний або аудіовізуальний твір, автором або виконавцем якого є така особа без розміщення інформації про це із вказуванням прізвища та ініціалів цієї особи. Така інформація повинна займати на афішах не менше 10% загальної площі або тривалості реклами.
При цьому, згідно із законопроектом №8085, громадянину України заборонятиметься брати участь у видовищних заходах на тимчасово окупованій території України, тобто в Автономній Республіці Крим, у місті Севастополь, а також на території окремих районів Донецької та Луганської областей.
Порушення цієї вимоги тягне за собою застосування адмінштрафу в розмірі від 50 до 100 мінімальних заробітних плат за кожен випадок такої участі, а також обов'язкове внесення такого громадянина до Реєстру.
У проекті закону також визначаються й підстави для внесення іноземців, які беруть участь у видовищних заходах на тимчасово окупованій території України або у видовищних заходах на підтримку окупації української території або підтримали окупацію української території, до вже запровадженого законодавством Переліку осіб, що загрожують національній безпеці Україні.
Автори законопроекту пропонують доповнити закон України «Про гастрольні заходи в Україні» статтею 2.3, згідно з якою передбачити запровадження гастрольного збору для організаторів гастрольних заходів за участі осіб, внесених до Реєстру. Надходження від цього збору скеровуються на потреби Збройних сил України.
Водночас у пакеті до цього законопроекту окремими документами подаються зміни до Податкового та Бюджетного кодексів України. Так, відповідно до законопроекту №8087 «Про внесення змін до Податкового кодексу України», об'єктом оподаткування гастрольними зборами є виторг від реалізації квитків на гастрольний захід, учасниками якого є особи, включені до Реєстру.
Ставка гастрольного збору становить 20% об'єкта оподаткування. Платники гастрольного збору протягом 10 календарних днів після дати проведення заходу подають до контролюючого органу за місцем його проведення розрахунок гастрольного збору. Гастрольний збір сплачується протягом 20 календарних днів після проведення заходу.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити