image
 |  0 7 Березня 2018 | 14:55

Українські і польські католики закликали Церкву захищати єдність шлюбу

Католики в Україні, наслідуючи приклад поляків, закликали ієрархів захищати нерозривінсть і єдність шлюбу.
Про це 07 беpезня 2018 року повідомляє сайт «Polskie Radio».
Не тільки світські католики у Польщі, але також в Україні захищають вічне вчення Церкви про нерозривність та єдність шлюбу. Як нещодавно у Польщі, вони ініціювали в Україні акцію збирання підписів під листом до своїх єпископів з проханням підтвердити доктрину Церкви з цього питання. Лист під назвою «Ucraina pro familia est» відправили ієрархам, котрі на 50 засіданні Конференції римо-католицьких єпископів України, що завершилося 7 березня, обговорили питання про реалізацію та розуміння настанови папи Франциска «Amoris Laetitia» у душпастерській практиці в Україні, - пише публіцист Ґжеґож Ґурни на порталі wpolityce.pl.

Миряни просять ієрархів, аби ті підтвердили, що Магістеріум Церкви з цього питання продовжує функціонувати. Їхню стурбованість спричинили заяви єпископатів Німеччини, Бельгії, Аргентини та Мальти, котрі відкрили шлях до Євхаристії розлученим особам та тим, хто підтримує сексуальні стосунки у нових зв’язках.
Підписанти листа попросили також єпископів підтримати дотеперішнє вчення Церкви, висловлене в енцикліці блаженного понтифіка Павла VI «Humanae vitae» від 1968 року про засудження штучного контролю над народжуваністю. У цьому випадку йдеться про підтвердження заборони використання контрацепції. Українські віряни побоюються, що невдовзі також цей елемент католицького вчення можуть публічно узяти під сумнів. Цьогоріч святкуватимуть 50 річницю видання Павлом VI цієї енцикліки. У зв’язку з цим у Ватикані створена спеціальна комісія, яка має перечитати «Humanae Vatae» на підставі «Amoris Laetitia». Деякі члени цієї комісії підтримують скасування заборони контрацепції.
Українська акція показала, що світським католикам в Україні ближчим є християнство у Польщі, ніж на Заході, - пише Ґурни. Автор нагадує, що Центральний комітет католиків Німеччини, щось на зразок офіційного представництва німецьких мирян, закликав Церкву благословити одностатеві пари. Цей заклик підтримали деякі німецькі єпископи, наприклад голова місцевого Єпископату. На думку Ґжеґожа Ґурного, важко собі уявити, аби до подібного закликали ієрархи у Польщі або в Україні.
Українська ініціатива також показала, що польські світські католики можуть подавати приклади для наслідування вірянам в інших країнах, - відзначає публіцист. Так було у випадку, наприклад, молитовної акції «Вервиця до кордонів», яку підтримали декілька західних держав. Прохання до єпископів у листі «Ucraina pro familia est» нагадує лист «Polonia semper fidelis», що зібрав понад 140 тисяч підписів.
За словами польського публіциста, рекомендацій єпископатів Польщі та України слід очікувати найближчим часом.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити