image
 |  0 8 Березня 2018 | 15:57

Ціни на електрику для населення не мають підвищуватися, - Порошенко

Президент Петро Порошенко заявив, що проти підвищення цін для населення за електроенергію в результаті запровадження RAB-тарифів та має сумнів, що вони почнуть діяти вже у квітні.
Про це 08 беpезня 2018 року повідомляє сайт «Українська правда».
Про це президент заявив в інтерв'ю телеканалам, яке було оприлюднено напередодні ввечері.
Він нагадав, що саме він наполягав, щоб був прийнятий закон, який запроваджує «прозору і ефективну конкуренцію» на ринку електроенергетики: «Хто дешевше запропонує (ціну), той продасть, хто буде тримати високу ціну, має піти з ринку».
Порошенко додав, що принцип RAB-тарифікації є європейським і за ним працюють усі без виключення країни ЄС.
І бути проти цього для мене дуже дивно, бо він ліквідує монополізм на ринку, відкриває можливості брати участь усім, хто виробляє електрику більш дешевим шляхом, і сплачувати фіксовану плату за послуги з доставки е/енергії, - заявив Порошенко.
Так, треба запроваджувати європейські норми, виконувати зобов'язання, які ми брали в угоді про асоціацію (з ЄС) - а це зобов'язання і парламенту, і уряду, не президента, до речі. ... Але .. українці не мають платити за ці забаганки. І ціни для населення не мають бути підвищені внаслідок цих реформ, - заявив Порошенко.
Я маю сумнів, що у квітні - принаймні мені про це нічого невідомо - ця система (запровадження RAB-тарифів - ред.) буде введена. Думаю, це потребує додаткових кроків - з боку регулятора, уряду і, можливо, парламенту, - додав президент.
На сьогоднішній день у нас в Україні ринку електроенергії немає. У нас є запроваджений на початку 2000-х механізм розподілу коштів, коли усі забирають гроші у промисловості і населення і розподіляють їх за якимсь абсолютно... не хочу звинувачувати зараз, але - не за дуже прозорим принципом, - додав глава держави.

Як відомо, НКРЕКП підготувала нормативну базу для переведення енергокомпаній на RAB-регулювання у липні 2017 року.
Після оприлюднення документу у експертному середовищі почалася дискусія щодо доцільності впровадження стимулюючого тарифоутворення.
Низка обленерго погодили зростання цін на електроенергію для своїх непобутових споживачів через запровадження стимулюючого тарифоутворення - RAB-тарифів.
В «Урядовому кур’єрі» було оприлюднено постанову, якою затверджується нова методика, що дозволить запровадити стимулюючі тарифи для обленерго.
Постанова набула чинності з 10 січня та закладає у так зване RAB-регулювання дохідність для обленерго на рівні 12,5% річних на нову базу (йдеться про інвестиції в нові активи) та 12,5% річних дохідності на стару базу (наявні активи компаній).
Прем’єр-міністр Гройсман заявив, що загалом підтримує впровадження RAB-регулювання з метою енергомодернізації обленерго, але не у такому вигляді як це пропонує Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг.
Тим не менш, постанова була опублікована у тій редакції, яку і запропонувала НКРЕКП.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити