image
 |  4 14 Березня 2018 | 06:38

Польська прокуратура шукатиме у виступі Пирожика в Сагрині «пропаганду фашистської системи»

«Ми перевіримо, чи під час урочистостей не було ніякої публічної пропаганди фашистської системи або підбурювання до ненависті за ознаками національності».
Так прокоментував «Хронікам тижня» появу на українському кладовищі в Сагрині представників польської поліції Артур Кубік, керівник прокуратури в Грубешові.
«Сама церемонія пройшла добре, поважно і гідно, хоча кожен виступ закінчувався бандерівським закликом «Слава Україні!», відповіддю на який було «Героям слава!» – повідомив виданню присутній на церемонії спостерігач від «Асоціації пам’яті поляків, вбитих на Волині» із Замостя Вєслав Гук.

Надалі цей «спостерігач» спотворює інформацію, тенденційно стверджуючи про те, нібито в Сагрині мало місце «розхвалювання» УПА, Бандери і Шухевича, хоча прізвище Головнокомандувача УПА взагалі не згадувалося.
«І коли здавалося, що українці прийшли до Сагриня, щоб там помолитися за загиблих, один із учасників, одягнений у вишиванку в бандерівських кольорах із нагрудним знаком націоналістичної партії «Свобода», виступив з промовою, розхвалюючи УПА, Бандеру і Шухевича. Він сказав, що Бандера завжди буде національним героєм України, таким же, як для поляків Пілсудський», – пише видання з посиланням на Вєслава Гука.

На думку Вєслава Гука, дійшло до «прославляння на території Польщі нацистської бандерівської ідеології», що, відповідно до зміненого закону про Інститут національної пам’яті, заборонено чинним законодавством.
«На прохання активіста Асоціації Замостя поліція, яка охороняла церемонію, вчинила дії, передбачені законом. Ми перевіримо, чи під час урочистостей не було ніякої публічної пропаганди фашистської системи або підбурювання до ненависті за ознаками національності, – розповів нам Артур Кубік, керівник прокуратури в Грубешові», – пише видання «Хроніка тижня».

Польське видання зазначає, що поліції вдалося встановити прізвище спікера. Ним виявився Олександр Пирожик, заступник голови Волинської обласної ради.
Нагадаємо, що під час пам’ятних заходів у Сагрині 10 березня 2018 року до православного кладовища прибули представники польської поліції, аби допитати першого заступника голови Волинської обласної ради Олександра Пирожика щодо можливого порушення у його виступі нещодавно прийнятого в Польщі антиісторичного закону про заборону «бандерівської ідеології».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити