image
 |  9 22 Березня 2018 | 15:43

Міжнародний день таксиста: цікаві факти про цю професію в різних куточках світу

Сьогодні, 22 березня, щороку в Україні та цілому світі святкують День таксиста.
Цього дня у далекому 1907 році вперше у столиці Великої Британії на дорогах з'явилися кеби (найманий екіпаж на кінній тязі, поширений був переважно у Великій Британії в XVII–XIX століттях. Вміщував, крім візника, від одного до чотирьох пасажирів. Наразі ж, у повсякденній розмові, кебом у Великій Британії називають таксі), що були обладнані спеціальними лічильниками.
Водії спочатку охрестили ці корисні пристрої «таксіметрами», від французького слова «такс», що означало «плата», і грецького слова «метрон» - «вимір». Прилад був зручний, дозволяв підраховувати справедливу винагороду за надані послуги і відразу був позитивно оцінений більшістю перевізників.
Новинка не залишилася без уваги і у пасажирів. Спостерігаючи ставлення водіїв до цієї новації, вони моментально придумали їм відповідну назву. Так з’явилося визначення — таксист.
Перші таксі були зеленого і червоного кольорів, а традиційний жовтий з’явився завдяки засновнику компанії Hertz Corporation Джону Хертцу.
Саме він перефарбовував таксі у жовтий колір. Через те, що вони сильно виділялися з потоку машин, практику жовтих автомобілів взяли майже всі таксі-компанії.
Є й деякі цікаві особливості у таксі в різних куточках світу.
Так, в Японії таксі не перевозить більше трьох осіб і бере за поїздку чималі гроші. Але перебування в авто зроблено максимально зручним, та й водій не набридатиме розмовами.
У США таксі розфарбовані у традиційний жовтий колір. Тут вам не вдасться посидіти біля водія, оскільки пасажирів перевозять на задньому сидінні, яке огороджене перегородкою з вікном.
Таксі Ізраїлю нетипово пофарбовані у білий колір і працюють навіть в ті дні, коли вся країна відпочиває. Також у цій країні доведеться додатково платити за замовлення таксі по телефону, проїзд в свята і нічний час.
У традиційних кебів в Англії діють свої нехитрі правила. Водій буде відділений від пасажирів перегородкою, а багаж розмістять спереду. Також є міні-версії традиційних таксі, в яких вміщається 4 людини. У звичайних кебах можуть їхати 5 осіб.
Романтики, які не бояться небезпеки – ось вони наші таксисти. Психологи, які досконало знають своє місто – це теж вони. Таксист – візитна картка будь-якого міста. Авто з жовтими шашечками вдень і вночі снують по вулицях, створюючи комфортні умови для мешканців та гостей міст. Щасливої дороги тобі та хороших пасажирів, таксист!

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити